Vraťme se o pár tisíc let zpět - Dny pravěkých technologií: víkend 10. a 11. červen 2010 ARCHEOPARK, archeologická lokalita Na Farkách

08.06.2010 14:49

Místo, na kterém se Archeopark nachází, se místně nazývá Na Farkách nebo také Větrník či Nad Podhořím. Na severovýchodě k němu přiléhá bývalá cihelna (místně zvaná podle posledních majitelů U Osbornů). V ní se ještě počátkem dvacátého století těžila cihlářská hlína. Díky těžbě vznikla výrazně zahloubená deprese.

Program:
- informace o archeologické lokalitě
- drcení obilí na zrnotěrkách a mletí na žernovu
- rekonstrukce nádob ze střepů
- předení vlny a konopí na vřetenech
- tkaní na destičkách a na vertikálním tkalcovském stavu
- pečení chlebových placek na žhavých kamenech a v chlebové peci
- barvení vlny přírodními barvivy
- výroba keramiky
- vrtání kamene

Plocha vlastního Archeoparku (pozemek 1366/1 kú. Troja) byla ještě počátkem století intenzivně zemědělsky obdělávaná, pole se zde nacházela až do roku 1970, kdy se začalo stavět sídliště Bohnice. Poloha Na Farkách je výrazně vymezena dvěma bočními údolími a má strategicky velmi výhodnou polohu na okraji terasy nad Vltavou. Pohledem je odtud možno obsáhnout tok v délce více než 3 km.

Vzhledem k blízkosti vody a kvalitě půdy i dostatku hlíny na výrobu keramiky si lidé toto místo a jeho okolí zvolili k obývání již v pravěku.  Při archeologických průzkumech v letech 1966 – 1973 byly na ploše asi 35 ha (na většině této plochy se dnes nachází bohnické sídliště) prozkoumány pozůstatky celkem pěti osad a stejného počtu pohřebišť z různých období pravěku. Lidé zde žili, pracovali a umírali již v mladší době kamenné (6000 - 4000 př. n. l.), v pozdní době kamenné (4000 – 2000 př. n. l.) a ve starší a mladší době bronzové (1800 – 800 př. n. l.).
Ve starší době železné (6. – 5. století př. n. l.) zde žili předchůdci Keltů – lidé kultury, kterou označujeme jménem bylanská. Postavili zde své obytné domy (polozemnice) i hospodářské přístřešky. Jejich osada byla pravděpodobně obehnána palisádou. Po jejich životě zde zůstaly zachovány pouze zahloubené části jejich staveb, zlomky keramických nádob, poškozené kamenné, kostěné i železné nástroje a zlomky zvířecích kostí.

Troja v pravěku
"Převezeme se přes Vltavu do Troje a obejdeme pomologický ústav. Jeho zahrady jsou položeny na úrodných pozemcích, k jihu skloněných, pod vysokou strání, která je od severu chrání. Říká se zde ´pražská Riviéra´ a vskutku je zde jaro o 14 dní dříve, nežli jinde v pražském okolí. Tak příznivá poloha přivedla sem i naše předhistorické obyvatelstvo, které usadilo se na pozemcích nynějšího ústavu a ještě dále ku staré Troji." ‑ napsal v roce 1921 ve své knize Praha v době předhistorické známý popularizátor našich pravěkých dějin libeňský učitel Eduard Štorch.
Výsledky dosavadního archeologického bádání mu však tak úplně za pravdu nedávají. Trojská kotlina, a to právě její pravobřežní část nepatřila k hlavním pravěkým sídelním oblastem. Analýzy hustoty pražských archeologických nálezů pro jednotlivá období ukazují, že lidé se tehdy usazovali především v údolích a okolí velkých i malých potoků. Trojská oblast tomu svým charakterem nevyhovuje, naopak levobřeží, tedy území od Bubenče a Podbaby přes Dejvice, Vokovice, Veleslavín až do Liboce patřilo v pravěku k nejvyhledávanějším. Bylo to dáno zřejmě nejen vodními zdroji a příznivým mikroklimatem, ale i kvalitou půdy a půdního substrátu: pravobřeží v úseku od západního okraje Libně přes Troju do Podhoří má substráty nejhorší kvality a chudé půdy, v Bubenči jsou substráty vyšší a nejvyšší kvality a převládají půdy spíše bohaté. Na obou březích Vltavy a Císařském ostrově pak najdeme půdy nivní.
Stopy po přítomnosti nejstarších lidí se přímo v Troji ani širším území trojské kotliny dosud nenašly...
(Zdroj: Mgr. Miroslava Šmolíková, vedoucí archeologického oddělení Muzea hl. m. Prahy)

Dopravní spojení na Dny pravěkých technologií:
Autobus 144 ze stanice metra Kobylisy (C) na konečnou zastávku Poliklinika Mazurská,. Po vystoupení z autobusu nepřecházíte, ale pokračujete dále Mazurskou ulicí až na její konce k hořčicově zbarvenému věžáku. Projdete kolem něj a už jste v ulici Na Farkách. Odtud je to na akci 200 m dle značení.
Vstupné: 20,- Kč děti, 50,- Kč dospělí, pedagogický doprovod zdarma

Kontakty a více informací: www.botanicka.cz

 

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 03.05.2024

Svátek má Alexej

Citát pro dnešní den

Nikdy nepodceňujte naslouchání. Je to jedna z nejdůležitějších dovedností, kterou se můžete naučit.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz