Výstava motýlů ČR, náš tip-

01.07.2009 17:14

Výstava motýlů ČR: 3.7. – 2.8.2009, denně 9 – 19 h, Botanická zahrada hl. města Prahy – venkovní expozice Areálu SEVER, fotografie ve štole skleníku Fata Morgana.

Výstava motýlů ČR, náš tip-

Už potřetí zve zahrada v Troji na Výstavu motýlů České republiky. Podle její autorky Evy Smržové „je dobré znát své spolubydlící (spolužijící?)„ – to je též dobrá odpověď na otázku, proč Botanické zahradě hl. města Prahy nestačí výstava exotických motýlů (pořádaná každoročně zjara ve skleníku Fata Morgana, návštěvnicky jde o jednu z nejúspěšnějších výstav v BZ – pozn. MU).  Navíc právě housenky motýlů „tuzemáků“ jsou vyvedeny do nádherných barev (viz. foto housenek – vlevo lišaj svízelový, dole lišaj lipový):

Speciálně vytvořené „motýliště" vyrostlo v Areálu SEVER (nejsnadnější přístup z Bohnic). Najdeme v něm nejen dospělé motýly, ale při troše pozornosti i všechna další vývojový stadia – vajíčka, housenky a kukly. Na jednom místě se díky výstavě důkladně seznámíme s životem motýlů + živnými rostlinami.
Živé exempláře doplní informační panely, na kterých jsou zobrazena různá stanoviště a motýli na nich žijící, dále vývoj motýla, chráněné a ohrožené druhy.

Naučná stezka s mnoha dalšími informacemi návštěvníkům umožní úspěšně vyplnit i krátký kvíz, ohodnocený zajímavými cenami.

Ve vstupní hale skleníku Fata Morgana výstava pokračuje expozicí preparovaných motýlů a ve štole skleníku fotografiemi motýlů zachycených ve volné přírodě.
Motýly ČR bude na výstavě reprezentovat celkem 15 druhů ve 2.000 exemplářích, jmenovitě:
otakárek  fenyklový, martináč habrový,  lišajové:  svízelový +  smrtihlav +  lipový, bělásek zelný, babočky: bodláková + paví oko + admirál, nebudou chybět zástupci žluťásků.

Možná ne-víte: Podle studie českých entomologů se většina ze 141 druhů denních motýlů, kteří se v Česku vyskytují, nachází v hlavním městě nebo jeho blízkém okolí. A některé druhy, například okáč metlicový nebo modrásek východní, mají v Praze dokonce poslední nadějné populace.

Entomologové to vysvětlují tím, že hlavní město je umístěno na velice pestrém geologickém a geografickém území. Hlavní město má z hlediska výskytu denních motýlů ještě jednu výhodu: nízký zájem zemědělců o obdělávání půdy. Ta je pak jen málo znečištěná pesticidy a jinými chemickými látkami… 

Podle mapování motýlů v ČR za poslední století vyhynulo 18 původních druhů (tedy 11 %) denních motýlů, přičemž pouze dva druhy přibyly. Navíc zhruba polovina zbylých druhů je různě ohrožena. Ve srovnání s Evropou jsme na úrovni úplně nejhorších zemí – tedy Belgie, Nizozemí, Lucemburska. Výstava motýlů by ráda představila alespoň kousek toho krásného, co nám ještě zbývá…

Spojení: Výstava motýlů ČR se uskuteční v Areálu SEVER. Abyste nemuseli vážit dlouhou cestu a překovávat velké převýšení od zastávky autobusu 112, doporučujeme jet autobusem 144 ze stanice metra C – Kobylisy do zastávky Na Pazderce, která přímo sousedí s Areálem SEVER.
… a stále probíhá:

Pastva v chráněných územích BZ: cca do 14. července 2009, Botanická zahrada hl. města Prahy – přírodní areál (volně přístupný).
Ovce a kozy kam oko dohlédne! V těchto dnech končí stádo se spásáním trávy na Salabce, aby se o víkendu přemístilo do Podhoří, kde setrvá do poloviny července.

SCULPTURA NATURA: 24.6.- 30.9.2009, v přírodním – volně přístupném areálu botanické zahrady .
Zahrada už podruhé poskytuje prostor mladým umělcům. Opět se nejedná o expozici jednoho tématu, ale o složitý samorost. Mladí umělci z Ateliéru Socha II na VŠUP v Praze využívají přednosti a složitost terénu zahrady, nejen figurální tvorbou, ale i abstraktními objekty.

Těšíme se na vaši návštěvu!


 http://www.botanicka.cz
               

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Výstava motýlů ČR, náš tip


Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 05.05.2024

Svátek má Klaudie

Citát pro dnešní den

Je snazší za své zásady bojovat, než se jimi řídit.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz