ZOO Praha - přijďte se podívat na mládě žirafy

29.07.2010 09:06

Již od středy mohou návštěvníci Zoo Praha vidět žirafí mládě, které se tu narodilo v sobotu v podvečer. Překrásně zbarvený sameček je synem jedenáctileté Nory – jedné z osobností kampaně Seznamte se! Současně jde o první mládě žirafy Rotschildovy narozené letos v pražské zoologické zahradě.

Nora je již zkušenou matkou

V pražské zoo, kde se sama narodila, přivedla na svět již čtvrté mládě a kromě prvního všechna zdárně odchovala. Otcem je desetiletý samec Johan, který tak má v Zoo Praha již dvanácté mládě.

Na rozdíl od předešlých porodů si tentokrát Nora dávala na čas.

„Chovatelé byli již déle než měsíc opakovaně v pohotovosti,“ říká zoologický náměstek Zoo Praha dr. Jaroslav Šimek, „nicméně až do sobotního odpoledne se vždy jednalo o plané poplachy. První nožička mláděte se objevila před půl čtvrtou, po deseti minutách následovala druhá. Další dvě hodiny byly střídavě ve znamení opakovaných kontrakcí a chvil odpočinku. V půl šesté si Nora dokonce na dvacet minut lehla, což nebývá u žiraf pravidlem. Před půl sedmou se objevila hlavička. Dramatický byl závěr porodu, kdy mládě zůstalo v porodních cestách několik vteřin zaklíněné za zadní část těla. Konečně v 18.51 porod úspěšně skončil.“

Kmotrou malého žirafáka by se měla stát zpěvačka Lenka Dusilová, které před časem tuto výsadu v přímém televizním přenosu slíbil ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Autor: TZ: ZOO Praha

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 03.05.2024

Svátek má Alexej

Citát pro dnešní den

Nikdy nepodceňujte naslouchání. Je to jedna z nejdůležitějších dovedností, kterou se můžete naučit.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz