ZOO Praha - Sledujte, jak se líhnou komodští draci! Varan komodský náš Tip

27.08.2010 21:51

pondělí 23. srpna 2010 v 16 hodin odstartovaly Zoo Praha a server tn.cz internetový přímý přenos líhnutí varanů komodských. Protože je tento druh ještěra označovaný jako „drak z Komodo“, dostal projekt název Líhnutí draků. Vysílán je na internetové adrese www.nova.cz/draci.

Varan komodský je největší ještěr světa

„Nabízíme naší i světové veřejnosti zcela ojedinělou příležitost sledovat, jak na svět přicházejí největší ještěři světa,“ vysvětluje Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha. „Naše zoo je v současnosti jedinou zoologickou zahradou na světě, která je dokáže pravidelně rozmnožovat. V tomto ohledu jsme skutečnou varaní velmocí. Cítíme proto jako povinnost představit fascinující líhnutí draků co největšímu počtu lidí. Současně se tento projekt – doufám – stane další ukázkou účelného využívání technologií a nových médií jak pro vzdělávací cíle, tak pro propagaci naší zoo. Jsem rád, že jsme pro něj v tn.cz a Nově získali skutečně výjimečného a mimořádně silného partnera.“
 

V internetovém přímém přenosu je sledována únorová snůška vajec, kterou nakladla varaní samice Aranka. Kurátor plazů Zoo Praha Petr Velenský popisuje předpokládané dění: „Mládě nejprve nařízne skořápku tzv. vaječným zubem, vystrčí čenich a začne dýchat nozdrami. V této poloze setrvá bez hnutí minimálně 24 hodin. Odpojí krevní vlásečnice, jejichž pomocí dýchalo přes vaječnou skořápku a vtáhne do břicha nespotřebovaný žloutek. Ten mu v prvních dnech po vylíhnutí poslouží jako zdroj energie.“

 
Jedno z mláďat se začalo klubat několik hodin po spuštění přenosu. Líhnutí trvá zhruba dva až tři dni. Otázkou ale zůstává, jak dlouho bude probíhat líhnutí všech mláďat - zda všichni „dráčci“ opustí vejce naráz nebo postupně. Jisté je to, že online přenos z plazí líhně bude cenným materiálem pro studium varanů komodských.
 

Varan komodský je největší ještěr světa. Endemicky je rozšířen na 5 ostrovech ve východní Indonésii: Komodo, Rinca, Gili Motang, Gili Dasami a v několika přímořských oblastech většího ostrova Flores. Byl objeven až v roce 1912 a v současnosti je silně ohrožen. Ve volné přírodě zbývá posledních cca 5000 jedinců.
 
Zoo Praha je v současnosti nejúspěšnější na světě v chovu varanů. V Evropě jsou tito největší a nejnebezpečnější ještěři světa chováni ve 13 zoologických zahradách. Více než čtvrtina z nich žije v Praze. Nikde v Evropě se ještě žádná samice nedožila druhých mláďat, naši chovatelé přitom v únoru 2010 odebrali 20 vajec samici Arance, která se rozmnožila již potřetí.

Vysílán je na internetové adrese:

 www.nova.cz/draci.

www.zoopraha.cz

 


 

Autor: TZ: ZOO Praha

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Varan komodský je největší ještěr světa

Varan komodský je největší ještěr světa


Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 03.05.2024

Svátek má Alexej

Citát pro dnešní den

Nikdy nepodceňujte naslouchání. Je to jedna z nejdůležitějších dovedností, kterou se můžete naučit.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz