Recepty - Koláč jako od babičky

03.11.2009 06:00

Suroviny:

Těsto: 250 g hladké mouky, 150 ml mléka, 30 g cukru, 30 g tuku, 25 g droždí, špetka soli Drobenka: 100 g másla, 100 g polohrubé mouky, 100 g cukr krupice, špetka soli, 50 g rozinek (nejlépe namočených v rumu) Tvarohová náplň: 2 balení tvarohu (celkem 500 g), může být i ve vaničce, 50 g cukru, 1 vejce, 2 lžíce citronové šťávy, špetka soli Pudinková vrstva: 500 ml mléka, 1 sáček vanilkového pudinku, 80 g cukru, 100 g másla, 2 vejce, 1 lžíce hladké mouky mírně vrchovatá

Postup:

Do mísy nasypeme mouku, do důlku rozdrobíme droždí, zalejeme vlahým mlékem a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme vše ostatní, vypracujeme hladké tužší kynuté těsto bez vajec a dáme asi na 30 min kynout. Drobenku si připravíme ze všech surovin nepříliš jemnou, spíše hrudkovatou. Na tvarohovou vrstvu vymícháme všechny suroviny dohladka. Pudinková vrstva: z mléka, cukru a vanilkového prášku uvaříme pudink a za stálého míchání ho necháme trochu vychladit. Pak do něj přidáme změklé máslo a vejce rozšlehaná s moukou a vše dobře rozšleháme do hladka. Vykynuté těsto rozprostřeme do vymazaného hlubšího plechu (pekáče) a vytáhneme asi 1 cm vysoký okraj. Z těstem se dobře pracuje, když si ruce potřete olejem. Na těsto urovnáme drobenku a posypeme rozinkami (obr. 2). Na to lžící klademe kousky tvarohové náplně (obr.3), které postupně rozetřeme po celé ploše. Na tvarohovou vrstvu opatrně nalejeme pudinkovou vrstvu (obr.4). Pečeme ve vyhřáté troubě (horkovzduch na 150°C) mírně asi 30 min, až okraje zrůžoví a pudink na povrchu se začne zabarvovat do růžova. Ještě teplý můžeme sypat vanilkovým cukrem.

Poznámka:

Netradičně umístěná drobenka uvnitř koláče mu dává velmi zajímavou a nevšední chuť. To "určité něco", co tento koláč naprosto odlišuje od podobných moučníků jsou tři rozličné chutě náplní.

www.toprecepty.cz

Autor: Hella

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 25.04.2024

Svátek má Marek

Citát pro dnešní den

Není vítězstvím nikdy neupadnout, ale pokaždé znovu vstát.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz