Bytový textil – povídání o bydlení s Romanou Císařovou, barevná inspirace pro váš domov

26.04.2010 11:28

Opět objevujeme nové přírodní materiály, které v interiérech působí velmi příjemným a  přirozeným dojmem. V obchůdku Romany Císařové právě takové nacházíme. Na první pohled nás upoutaly barevné indické bavlněné závěsy s nápadnou elegantní strukturou tkaní. Barevný textil je důležitým prvkem našeho domova, který byt oživuje, vytváří příjemnou a útulnou  atmosféru.

Barevný bytový textil z přírodních materiálů je stále oblíbený. Možná jsme však  někdy příliš upjatí, konzervativní a zbytečně se bojíme nových barevných variant a kombinaci. Shodujeme se, že barevné ladění musí být určitě příjemné, máme většinou snahu se uchylovat  k nevýrazným  tónům, avšak nové barvy mohou do našeho života přinést novou jiskru. Barevné prostředí, ve kterém žijeme, má významný vliv na naši náladu a celkovou psychiku.

Četl jsem, že nudné prostředí „brzdí mozek“ a šedivá barva je barva lenochů. Mám proto upřímnou radost, že jsem našel „barevný obchůdek“ Romany Císařové. Právě tady jsem o smyslu barev a jejich vlivu na lidské vnímání začal  přemýšlet. Vždyť i pouhé barevné maličkosti dokážou ovlivnit celkovou náladu. Snažím se barvy pochopit v jejich významu a vlivu na okolí.  Snažím se definovat, jaké pocity ve mně jednotlivé barvy vzbuzují.       

Bílá,
je jasným představitelem pořádku a čistoty, má mnoho odstínů a je symbolem elegance,vznešenosti, ale také nevinnosti. Je vhodná pro podtržení kontrastu,  neměli bychom ji používat v interieru zcela osamoceně, ale nevadí, když bílá je dominantní a  převládá.  Výborně se hodí ke všem ostatním barvám jako jediná bez rozdílu. Proto se nemusíme bílé bát a použít ji třeba i tam, kde by ji nikdo neočekával.

Černá,
je barva barva smutku, elegance, zřetelných linií, vyhraněných názorů. Černá barva je také symbolem odlišných názorů a individuality. V interiérech působí exkluzivně, symbolizuje mnohdy úspěšnost, avšak vytrácí se dobrosrdečnost, útulnost, volnost a svobodomyslnost. S černou barvou  se musí umět citlivě zacházet.             

Červená,
veselá, dynamická, zdroj  pozitivní energie, životní síly, rychlosti, dobré nálady a úsměvu. Červená povzbuzuje k dobrým výkonům a patří k čilému mládí. Červená je základní barvou spektra a vyjádřením mnoha symbolů, je  povzbudivá a vyvolávající emoce, je však také barvou života. Při používání v interierech vyžaduje dávku fantazie a odvahy, ale s jistotou víme, že zažehná nudu.

Zelená,
barva svěžesti s uklidňujícími účinky, vyvolává pocity duševní pohody a romantického rozpoložení. Miluji jaro a tisíce odstínů zelené v období, kdy se probouzí příroda. Skvěle se hodí do interierů, je vhodná i jako doplňková  ve vzorech bytového textilu. Je symbolem elegance a v kombinaci se zlatou působí důstojně, vážně a podobně jak odstíny červené bordó je znakem aristokracie.

Žlutá,
je výrazná, teplá, příjemná barva, která nikdy nezevšedněla. Barva s velkým pozitivním nábojem vyzařuje množství energie, je to barva slunce. Mám rád žluté stěny, fasády domů, žlutá auta, žluté květy divokých kosatců, chmýří kuřátek, žluté pampelišky na louce. Žlutá je výrazně univerzální, žlutá se bez výjimky hodí do všech místností, žlutá sluší dětem.  Náš hlas proto určitě patří žluté.

Modrá,
barva naděje, letní oblohy, barva klidu a rozvahy. Ani tak  mě však nikdy příliš neoslovila a nedovedu si vysvětlit proč. Je to zvláštní barva, která v sobě obsahuje tolik pozitivního, přesto má své odpůrce, ale také naopak mnoho skalních příznivců. Modrá barva má mnoho báječných odstínů, od tmavé pařížské až po tyrkysovou. Modrá barva se využívá k ke zdůraznění vážnosti. Určitě si dovedu představit kombinace modrých odstínů v interiérech, přestože mi tato barva opravdu není blízká.

ADRESA:
Černokostelecká 27, Praha 10
PSČ: 100 00

OTEVÍRACÍ DOBA:
Pondělí až pátek od 10:00 do 18:00.


Romana Císařová
majitelka

mando.nabytek@seznam.cz

TELEFON:
+420 274 776 055
www.nabytek-mando.cz                 

 

 

 

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Romana Císařová - barevný bytový textil

Romana Císařová - barevný bytový textil z přírodních materiálů

Romana Císařová - barevný bytový textil z přírodních materiálů

Romana Císařová - barevný bytový textil z přírodních materiálů

Romana Císařová - barevný bytový textil z přírodních materiálů


Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 19.04.2024

Svátek má Rostislav

Citát pro dnešní den

Zázrak není létat vzduchem nebo chodit po vodě, ale chodit po zemi.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz