Lanové překážky, vysoká lana – adrenalinový sport, zábava – Tip v Praze

19.04.2009 15:54

Pocítili jste někdy touhu podívat se na svět alespoň z malé výšky? Vrátit se do hravého dětství na prolézačkách, zkusit něco, co jste ještě nevyzkoušeli, vybočit ze zajetých zvyklostí trávení volného času, dokázat si, co dokážete,

Lanové překážky, vysoká lana – adrenalinový sport, zábava – Tip v Praze

prostě jen pobavit? Proč nezkusit lanovou dráhu?

Sport, o kterém toho veřejnost ví pramálo, a je to velká škoda. Lanové překážkové dráhy u nás vznikají pozvolna, určitě by však  napomohla větší informovanost.  Proč je  pro nás důležité šplhat jako opice ? Kde vznikly první lanové překážky? Není to opět jenom mediální humbuk pro podporu módní záležitosti pár jedinců ?


Odpovědi na otázky, proč je pro nás důležité šplhat,  kde a jak

Nová alternativní podoba tělesné výchovy přináší mnoho nového a pozitivního  nejen v podobě rozvoje tělesné vyspělosti. Vážně ovlivňuje celkové myšlení a napomáhá při formování osobnosti mládeže. Je vhodné nové programy zakomponovat do rámců netradičních způsobů tělesné výchovy na školách a postupně  tak probudit zájem o tento  sport i ve volném čase. Rizika vznikající z nečinnosti u mládeže jsou nám známá.  Překonávaní  překážek na dráze má mnoho podob, v základě se odlišují podle počtu účastníků. Při práci ve dvojicích nebo kolektivu vzniká potřeba spolupráce a důvěry. Hranice vlastních možností se dá  postupně zvyšovat. Hravost, soutěživost,  ale také možnost se předvádět je také jedním z důvodů oblíbenosti tohoto sportu. 
 
Dráhy na vysokých lanech jsou umístěny 8 – 10 metrů nad zemí buď v přírodních podmínkách mezi stromy, nebo na hřištích, kde jsou  lana  připevněna ke sloupům. Princip je jednoduchý: jsou stanoveny podmínky pro zdolávání úseků dráhy a tyto překážky se musí překonat v co nejkratším čase. Bezpečnost je zaručena předepsaným vybavením, speciálním postrojem a jistícím lanem, šplhat lze pouze v přítomnosti zkušeného instruktora.

Pohybovat se ve větvích stromů by nám mělo být od přírody přirozené a toho si  právě všiml důstojník Francouzské armády Georges Hébert na přelomu 19. a 20. století na svých cestách. Obdivoval fyzickou kondici domorodců, jejich hbitost a obratnost. Usoudil, že přirozená cesta návratu k přírodě při výcviku vojáků bude účelná. Začal k tomu využívat přírodních překážek, padlých stromů, lesních porostů a skal.

První lanové dráhy jako takové začínají vznikat v USA  v sedmdesátých letech a následně potom i ve Velké Británii. To už byl jenom krok k tomu, aby se postupně rozšířily na kontinentu.  U nás první dráha vznikla ve Stráži nad Nežárkou,  kdeje školní areál FTVS UK, využívaný pro kursy katedry Sportů v přírodě.

Pokud si také myslíte, že šplhání po výškách je věc, po které toužíte,  máme pro vás prima Tip.

Adrenalinovou hladinu si můžete v Praze zvýšit na lanové dráze DDM na Libeňském ostrově. Než se poprvé zavěsíte na lano, zde můžete najít veškeré informace:http://www.vysokalana.cz

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Vysoká lana - DDM hl. města Praha


Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 28.04.2024

Svátek má Vlastislav

Citát pro dnešní den

Když se jedna brána ke štěstí zavírá, druhá se otevírá. My však často dlouho zíráme na vchod, který se uzavřel, a ani si nevšimneme toho, který se pro nás otevřel.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz