Biojarmark a Dožínkové slavnosti zaplní prostory Toulcova dvora 17. - 18. září

21.08.2010 08:47

V hostivařském Středisku ekologické výchovy hl. m. Prahy Toulcův dvůr proběhnou letos v polovině září společně dvě velké akce – Biojarmark ekofarem a Dožínkové slavnosti. Jejich pořadatelé – Liga ekologických alternativ a Základní článek Hnutí Brontosaurus Botič tak chtějí navázat na velmi úspěšnou čtyřletou spolupráci.

Biojarmark a Dožínkové slavnosti

17. Biojarmark bude zahájen v pátek 17. září 2010 ve 14 hodin. Letos se této vyhlášené akce zúčastní více než pět desítek ekozemědělců a obchodníků s biopotravinami z ČR i zahraničí. Široké skupině ekoproduktů bude i tentokrát patřit zvýšená kulinářská, osvětová i poradenská pozornost. Chybět opět nebudou přední zelináři, producenti výrobků z kravského i kozího mléka, ale ani ti, kdo nabídnou šťávy, mošty, biovíno, biopečivo, cukrovinky, studené i teplé vegetariánské či naopak masné speciality. Na své si samozřejmě ale přijdou i vegetariáni.

Při nákupu, ale i ochutnávkách se hosté mohou od prodejců dozvědět více o jejich způsobu hospodaření, výrobě a zpracování nabízených produktů. Paletu nabídky doplní opět přírodě přátelská kosmetika, oblečení z biobavlny. Obecně se na prodejních pultech očekává dosud nejširší paleta zboží. Pro zájemce jsou připraveny i tradiční řemeslné výrobky, dárkové předměty a občerstvení s biocertifikátem i bez něj.


Kopa obilí, aby byla na poli…

Setkání obohatí v sobotu 18. září Dožínková slavnost

Program bohatě zaplněných řemeslných a kulinářských stolů vyvrcholí v sobotu 16. září  v 15 h, kdy vjede do dvora našňořený žebřiňák s pentlemi a květinami. Bude vlečen koňmi a doprovázen chasou či folklórní muzikou. Průvod projde dvorem a vybídne návštěvníky k oslavě ukončení sklizně. Ti si budou moci zatančit, zazpívat a pohodovat tradiční kulinářské speciality.

Dítka i rodiče si opět budou moci vybrat z celodenní nabídky tvůrčích dílniček a her inspirovaných tématem dožínek. Děti si budou udělat chlebové placky - od vymlácení obilí až po pečení na ohni či v peci. Na vylosované účastníky anket a soutěží čekají ceny v podobě biopotravin. Návštěvníci si budou moci rovněž prohlédnout zvířata farmy i historické prostory dvora - renesanční špýchar a gotický sklep.

Oslavy ukončení sklizně byly nejvýznamnějšími lidovými svátky, které neměly nic společného s církví, jejich kořeny byly totiž výlučně pohanské. Dožínky (nebo také obžínky, ožinky) se slavily ve všech krajích, kde se pěstovalo obilí. Z pole se na ozdobeném voze vezl poslední snop (svazek obilí), kterému se říkalo „baba, děd, nevěsta či barbora“. Lidé se zčásti vezli, zčásti šli pěšky vedle vozu, doprovázela je muzika a vždy si zpívali. Ze všech druhů obilí uvinuli věnec a předali jej hospodáři, kterému popřáli štěstí, zdraví a dobrou úrodu v příštím roce. Následovalo pohoštění a taneční zábava.   

Brány statku se otevřou v pátek 17. září 2010 ve 14 h a až do večerní tečky v 19 h bude přístupný Biojarmark ekofarem. V sobotu 18. září od 10 do 18 h budou společně probíhat Biojarmark a Dožínky. Vstupné na oba dny je dobrovolné.

Na viděnou na Toulcově dvoře!

Místo konání a bližší informace:
Středisko ekologické výchovy hl. m. Prahy Toulcův dvůr
Kubatova 1/32, 10200 Praha 10 – Hostivař
Tel.: 271 750 548; e-mail:
info@toulcuvdvur.cz; url: www.toulcuvdvur.cz/biojarmark
Doprava: ze stanic metra Skalka (A) či Opatov (C) autobusem č.177 do zastávky Toulcův dvůr

Autor: TZ Toulcův dvůr

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 29.03.2024

Svátek má Taťána

Citát pro dnešní den

Není umění nikdy nespadnout, ale vždy se znovu zvednout.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz