Výstava Svět knihy Praha 2010 - Rosteme s knihou

14.03.2010 10:31

13. května se otevřou brány mezinárodního knižního veletrhu Svět knihy Praha 2010.  16. mezinárodní knižní veletrh a literární festival se koná od 13. do 16. května na výstavišti v Holešovicích. Čestným hostem veletrhu bude Polsko. Hlavní téma letošního ročníku: Rosteme s knihou – literatura po děti a mládež, Literatura a sbližování kultur.

Kampaň na podporu četby knih - Rosteme s knihou

Občanské sdružení Svaz českých knihkupců a nakladatelů a jeho společnost Svět knihy, s.r.o. zahájily na veletrhu Svět knihy Brno 2005 propagační kampaň na podporu čtení knih v České republice.

Projekt je realizován ve spolupráci s profesními a mediálními organizacemi a subjekty, které působí v oblasti propagace četby, příp. aktuálně pracují na projektech, jež se této problematiky týkají. Vznik projektu s názvem „Rosteme s knihou“ zaměřeného na zvyšování čtenářské gramotnosti vyplývá ze zodpovědnosti Svazu českých knihkupců a nakladatelů jako zástupce nakladatelského a knihkupeckého oboru, který se významně podílí na spoluvytváření české knižní kultury.

Alarmující výsledky výzkumů čtenářské vyspělosti v tuzemsku i v zahraničí, jež dokazují výrazný pokles zájmu mládeže o četbu a knihy, nás vedou k aktivnímu řešení situace s ohledem na negativní celospolečenské důsledky, které by ignorance problému literární negramotnosti mohla způsobit. Projekt zaměřený na získávání kladného vztahu k literatuře a knihám osloví novým a zajímavým způsobem zejména předškolní a školní mládež s cílem rozvíjet a prohlubovat jejich literární vzdělání a čtenářskou vyspělost, zlepšovat a obohacovat komunikační schopnosti a obecně kulturní znalosti mladých lidí. Smysluplnost projektu je dána perspektivní péčí o růst intelektuálního potenciálu naší země.

 V mnoha vyspělých státech (USA, Velká Británie, Francie, Německo) se důsledkům poklesu zájmu o literaturu ve společnosti snaží zabránit kampaněmi, pořady na rozhlasových i televizních kanálech, podporou celostátních a lokálních soutěží apod. Profesní svazy nakladatelů a knihkupců se do kampaní aktivně zapojují, pomáhají s jejich medializací, udělují záštitu dalším projektům z této oblasti.

Propagaci četby se v České republice věnuje mnoho dílčích projektů, které upozorňují na knihu v lokálním i celorepublikovém rozsahu. Městské a regionální knihovny, organizace sdružující knihovníky a informační pracovníky SKIP, Obec spisovatelů, Česká sekce IBBY, společnost Svazu českých knihkupců a nakladatelů Svět knihy, Klub ilustrátorů, Agora Central Europe, veletrh dětské knihy v Liberci, nakladatelé knih pro děti a mládež se svými knižními kluby, knihkupci i mnozí nadšení jednotlivci připravili již řadu záslužných akcí přivádějících děti zpět k četbě knih.

Zaštítění jednotlivých akcí pod značkou „Rosteme s knihou“ umožní všem, kteří se k ní přihlásí, získat větší publicitu pro své aktivity díky rozsáhlejší a dlouhodobé mediální spolupráci se zainteresovanými partnery (denní tisk, Knižní novinky, Knižní svět – pořad ČT 2, stanice a relevantní pořady Českého rozhlasu, noviny a časopisy určené pro děti a mládež, pro pracovníky ve školství, pro rodiče a další).
 
 
Obsahová náplň projektu

•    mediální pořady a spoty zaměřené na literaturu pro děti a mládež a výchovu ke čtenářství
•    zábavně naučné pořady
•    soutěže a akce – tradiční i nové
•    pořady představující známé osobnosti a jejich vztah k literatuře a knihám
•    zajímavě řešený a interaktivní internetový portál oznamující jednotlivé akce s linkami na weby s literaturou a knihami pro děti
•    součinnost se školkami, školami, školními družinami a rodinami, dětskými psychology
•    metodické semináře pro učitele, rodiče a odbornou veřejnost
•    spolupráce s kluby mladých čtenářů vedených jednotlivými nakladateli
•    zapojení dětských oddělení regionálních a městských knihoven, knihkupectví v jednotlivých městech a webových serverů určených dětem a jejich rodičům
•    aktivní zapojení sponzorů a partnerů
•    mezinárodní spolupráce v rámci zemí Visegradu a EU s možností získání dalších finančních zdrojů
•    propagační kampaň
•    celoplošné výlepy plakátů s logem projektu, výroba a distribuce reklamních předmětů s vtipnými slogany
•    široká medializace projektu včetně spolupráce s audiovizuálními a tištěnými médii

•    knihkupectví – výkladní skříň kampaně
•    společný internetový portál s interaktivním rozhraním
•    využití propagačních možností a programového prostoru v rámci největšího knižního veletrhu Svět knihy Praha a dalších obdobných akcí v republice

ROSŤA - web pro dospělé
Rodič, učitel, knihovník a další zájemci zde najdou trochu teorie o čtenářství, inspirace v sekci projekty se záštitou, knihy doporučené i jejich široký výběr či informace o tom, jak to dělají jinde, a mnoho dalších aktualit a zajímavostí.

ROSTÍK www.rostik.cz
Tyto stránky, to je zábava, soutěže a hry, kde je hlavním účinkujícím kniha. Ověř si, jak moc tě knihy zajímají, co o nich víš nebo si jen tak hraj a uvidíš, co tě bude zajímat.
Knihy si můžeš i poslechnout. Rostík je hlavně zábava, jen s kapkou poučení.

 16. mezinárodní knižní veletrh a literární festival
Datum: 13. – 16. května 2010
Místo konání: Výstaviště Praha - Holešovice

Čestný host: Polsko
http://www.svetknihy.cz/cz/menu//

Hlavní téma: Rosteme s knihou – literatura po děti a mládež, Literatura a sbližování kultur

Aktuální kultrurní Tipy: www.praha-tip.cz

 

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 29.03.2024

Svátek má Taťána

Citát pro dnešní den

Není umění nikdy nespadnout, ale vždy se znovu zvednout.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz