„Wintonovy děti“ a jejich potomci se sejdou v Clarion Congress Hotel Prague ve Vysočanech

27.08.2009 11:37

Desítky „dětí“ zachráněných před holocaustem spolu se svými potomky, studenty a významnými osobnostmi se 1. září vydají na cestu dobovým vlakem z Prahy do Londýna, aby tak připomněli hrdinský čin Nicholase Wintona, jenž v roce 1939 pomohl stovkám převážně židovských dětí k útěku z okupovaného Československa.

„Wintonovy děti“ a jejich potomci se sejdou v Clarion Congress Hotel Prague ve Vysočanech

Sir Nicholas Winton

Clarion Congress Hotel Prague partnerem projektu Winton Train – Inspirace dobrem

 Projekt Winton Train – Inspirace dobrem, uspořádaný k 70. výročí této události, je zároveň jakýmsi happeningem, upozorňujícím na přetrvávající etnické, nacionální
a náboženské spory v mnoha zemích světa. Jedním z partnerů je také vysočanský Clarion Congress Hotel Prague.

Přes šest desítek účastníků cesty Winton Train se sejde v Clarion Congress Hotel Prague už
31. srpna, aby se druhý den společně vypravili na Hlavní vlakové nádraží, odkud poputují stejnou trasou, po níž před sedmdesáti lety britský makléř Nicholas Winton nechal převézt 669 dětí, aby je zachránil před transportem do koncentračních táborů.

„Čin Sira Nicholase svědčí o jeho velké duchapřítomnosti, morální síle a odvaze a měl by sloužit jako apel na všechny, kdo genocidu i v současném světě ignorují," uvedl ředitel Clarion Congress Hotel Prague Miroslav Bukva. „To je také důvod, proč jsme se stali partnery projektu Winton Train. Chceme tímto vyjádřit své poděkování Nicholasi Wintonovi a všem, kteří se podobně angažovali v záchraně lidí před válečnými útrapami, a zároveň podpořit úsilí organizací, které se stejným zločinům snaží zabránit i dnes," dodal.

V dobovém vlaku pojedou účastníci z Prahy do Německa, po holandském pobřeží a následně lodí do Anglie. Kromě Wintonem zachráněných dětí a jejich potomků budou mezi cestujícími také studenti a významné evropské osobnosti. Odjezd vlaku z hlavního nádraží v Praze, průběh cesty a triumfální příjezd na Liverpoolské nádraží v Londýně budou provázet mnohé kulturní a společenské akce. Po celou dobu jízdy vlaku budou filmové štáby mladých publicistů a umělců zaznamenávat průběh cesty, její nejzajímavější okamžiky a především pocity a prožitky účastníků. Akce bude sledována médii v mnoha zemích celého světa.

Samotný Wintonův čin byl odhalen pouhou náhodou, když se o transportech ohrožených dětí z Prahy do Londýna dozvěděla jeho žena Greta tím, že v roce 1988 nalezla příslušné dokumenty ve skrýši na půdě jejich domu. Pozornost veřejnosti se k němu ale upřela až po dalších deseti letech, když jeho příběh znovu připomněl režisér Matej Mináč ve filmu Všichni moji blízcí (2001), a později i dokument Síla lidskosti (2002).


Kontakt:
m.winklerova@cpi­hotels.cz
Michaela Winklerová
PR Manager

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 02.05.2024

Svátek má Zikmund

Citát pro dnešní den

Řekni mi to, já to zapomenu. Ukaž mi to, možná si to zapamatuji. Nech mě zkusit si to a já to pochopím.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz