Český lékař z Prahy bude učit v americkém Houstonu operovat cévy robotem

09.07.2010 11:59

Primář cévního oddělení Nemocnice Na Homolce doc. MUDr. Petr Štádler, PhD.bude učit lékaře v americkém Houstonu roboticky asistované operace cév. Získal k tomu jako jediný český i evropský lékař povolení od příslušných amerických institucí.

doc. MUDr. Petr Štádler, PhD.

Primář Štádler uvedl, že v texaské nemocnici Methodist Hospital of Houston povede pravděpodobně jednou měsíčně operační tým a předá mu své pětileté zkušenosti s tímto typem výkonů.

„V USA se cévy roboticky zatím téměř neoperují. V této nemocnici, která má zhruba 1000 lůžek, s tímto typem chirurgických zákroků také teprve začínají. Zdejší lékaři mě požádali, abych jim s jejich zaváděním pomohl,“ uvedl primář Štádler. Doplnil, že kontakt navázali díky odbornému kongresu v New Yorku. Připomněl, že nebývá příliš obvyklé,  aby v USA povolili vykonávat operace lékaři, který medicínu ve Spojených státech nevystudoval.           

Primář Štádler je průkopníkem v roboticky asistovaných cévních operacích, a to nejen v Evropě, ale i v zámoří. Robotickou cévní operativou se Nemocnice Na Homolce zařadila mezi přední světová pracoviště, kde se tyto výkony provádějí. Dokonce v jejich počtu a  úspěšnosti je na prvním místě v pomyslném světovém žebříčku, některé cévní operace  provedla ve světové premiéře. 

Nástup robotiky znamená podle doc. Štádlera zásadní zlom pro laparoskopickou cévní chirurgii. Laparoskopická operace (bez otevření břišní dutiny chirurgickým řezem) totiž představuje poměrně obtížnou manipulaci s nástroji a s tím spojené dlouhé šití cévního napojení (anastomózy). Céva musí být kvůli tomu poměrně dlouhou dobu sevřená svorkou a čím je tato doba delší, tím jsou zdravotní rizika pro pacienta větší. „Při použití robota, který umožňuje ohebnější, jemnější a přesnější pohyby nástrojů, je zhotovení anastomózy mnohem rychlejší. Robotický výkon nemocného mnohem méně zatěžuje než laparoskopická i otevřená operace,“ uvedl Štádler. Vysvětlil, že laparoskopická operace je nevýhodná kvůli dlouhému šití anastomózy, naopak při otevřeném řezu břišní dutiny je sice šití cévního napojení rychlejší, ale rána se mnohem déle hojí a hospitalizace i rekonvalescence trvá nepoměrně delší dobu. Robotický výkon tedy spojuje výhody obou postupů.         

„Důležitý je i kosmetický efekt – místo řezu má pacient na těle jen sotva znatelné vpichy. S výhodou je možné používat tuto metodu i u obézních pacientů, kde je klasický výkon technicky náročný a často se vyskytují komplikace při hojení rány,“ řekl docent Štádler. Upozornil, že se však tato metoda nehodí pro každého pacienta. Záleží zejména na tom, jak mu funguje srdce a vůbec v jakém je celkovém zdravotním stavu. 

V současné době v Nemocnici Na Homolce provádějí lékaři roboticky některé cévní rekonstrukce pánevních tepen a břišní aorty - do dneška mají za sebou na 200 takových výkonů. S robotickými cévními operacemi začínají v poslední době také chirurgové v Nemocnici sv. Anny v Brně. 

Centrum robotické chirurgie v Nemocnici Na Homolce  zahájilo provoz  v říjnu 2005. Od té doby se zde uskutečnilo téměř 1000 roboticky asistovaných zákroků. V současné době se   pomocí robota rutinně operuje v oborech urologie, všeobecná chirurgie, cévní chirurgie, gynekologie a kardiochirurgie. Nemocnice má dva robotické systémy da Vinci.

Marie Fialová, marie.fialova@homolka.cz
Jitka Kalousková, jitka.kalouskova@homolka.cz
Oddělení PR a komunikace
Nemocnice Na Homolce


 

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Primář Štádler při roboticky asistovanané cévní operaci

Primář Štádler při roboticky asistovanané cévní operaci


Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 19.04.2024

Svátek má Rostislav

Citát pro dnešní den

Zázrak není létat vzduchem nebo chodit po vodě, ale chodit po zemi.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz