Tip na výlet - Reinhold Messner otevírá páté muzeum v Jižním Tyrolsku

07.06.2011 12:55

Extrémní horolezec Reinhold Messner je snad nejznámějším Jihotyrolanem. V současné době už neleze po horách, ale jeho hlavním zájmem je jeho muzejní projekt MMM = Messner Mountain Museum. V červenci otevírá již páté muzeum v Jižním Tyrolsku v rámci tohoto projektu.

Muzeum v Jižním Tyrolsku

součástí MMM jsou v současné době 4 muzea, z nichž každé má své zaměření a téma. Srdcem Messnerových muzeí je MMM Firmian na hradě Sigmundskron poblíž jihotyrolského hlavního města Bozen/Bolzana. MMM Ortles v Suldenu/Solda je věnováno ledovcům a světu věčného ledu. Hned vedle muzea v Suldenu můžete navštívit i Messnerovu restauraci Yak & Yetti, kde můžete ochutnat jaka z jeho farmy. V MMM Dolomites na Monte Rite nedaleko Cortiny d´Ampezzo je hlavním tématem lezení po skalách. MMM Juval sídlí na stejnojmenném hradě, který je zároveň Messnerovým letním sídlem, a věnuje se mýtu hor.

Páté muzeum MMM Ripa bude oficiálně otevřeno návštěvníkům 3. července 2011 na hradě v Brunecku/Brunico. MMM Ripa (název pochází z tibetštiny; Ri = hora, Pa = lidé). Hrad v Brunecku v údolí Pustertal/Val Pusteria je tím pravým místem pro Messnerovo muzeum, které bude vyprávět příběhy horských národů. Expozice se soustředí na každodenní život lidí žijících vysokoho v horách, jako jsou Šerpové, Indiáni, Tibeťané, Walserové, Mongolové či Hunzové.

Reinhold Messner o muzeu říká: „Chtěl jsem svůj muzejní projekt dokončit tématem, které úzce souvisí s Jižním Tyrolskem – vždyť my Jihotyrolané jsme také horský národ. Ovšem v muzeu chci vyprávět příběhy horských národů z celého světa. Kromě toho chci každý rok pozvat jeden horský národ přímo sem do Brunecku, s cílem podpořit výměnu životních názorů a zkušeností.“

Muzeum můžete navštívit od 3. července do 1. listopadu a od 8. prosince do konce března. V pátek bude muzeum uzavřeno.
Více informací na www.messner-mountain-museum.it

 
Kdo je Reinhold Messner?

Horolezec, spisovatel, fotograf a člen Evropského parlamentu v letech 1999 až 2004 – Reinhold Messner - se narodil 17. září 1944 v jihotyrolském údolí Vilnöss v Dolomitech. S horolezectvím začal v 5 letech a po 30 let patřil k nejlepším horolezcům světa. Může se chlubit více než stovkou prvovýstupů po celém světě a jako první muž na světě zdolal všechny osmitisícovky světa. Toto prvenství už mu nikdo nevezme. Proslavil se také svým prvovýstupem na Mount Everest bez použití kyslíku. Pěšky přešel Antarktidu, Grónsko, Tibet a pouště Gobi a Takla Makan.

V současné době se Messner věnuje muzejnímu projektu MMM, což je pět vzájemně souvisejících tematických muzeí, která se věnují umění, kultuře, náboženství a zvláštnostem v horách po celém světě.

Messner tráví většinu roku v lázeňském městečku Meran/Merano, v letních měsících přebývá na hradě Juval.

Zastoupení Jižního Tyrolska v ČR
www.suedtirol.info

Autor: Zastoupení Jižního Tyrolska v ČR

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 28.03.2024

Svátek má Soňa

Citát pro dnešní den

Pravá síla vln je v jejich vytrvalosti.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz