Výstavy v Praze- unikátní výstava v Království železnic, 165 LET OLOMOUCKO-PRAŽSKÉ DRÁHY

21.02.2010 18:41

Nejstarší jízdenky, železničářské odznaky, razítka, akcie soukromých drah, dobové pohlednice, časopisy, cedulky z lokomotiv a vagónů, dobové uniformy, knoflíky, výložky, ale i šavli, která byla součástí železniční uniformy a komunikační techniku používanou na železnici.

To vše můžete obdivovat v Království železnic na pražském Smíchově. Unikátní výstava přibližuje historii železniční tratě Olomouc – Praha od jejího slavnostního otevření 20. srpna 1845 až do dnešních dnů.

Autorem výstavy je pan Václav Simbartl se synem. Oba jsou nadšení sběratelé všeho kolem železnice a sami dokonce provozují malé pojízdné železniční muzeum. Za několik desítek let nashromáždili unikátní sbírku dobových artefaktů z historie našich drah. V Království železnic je vystavena část, která se vztahuje k dráze Olomouc – Praha.

Mezi výstavními exponáty najdete i zajímavou kolekci dobových pohlednic Hlavního nádraží v Praze, na kterých můžete sledovat proměnu budovy od roku 1899 až po dnes, telegrafní přístroj, jako vystřižený z filmu Přednosta stanice, slavnostní ceduli z 28. února 1946, kdy byla vyrobena první poválečná lokomotiva u nás, ale také úmrtní oznámení Jindřicha Krahulce, 20ti letého průvodčího ČSD, kterého 21. srpna 1968 na Karlově náměstí bez varování zastřelili ruští okupanti.

Výstava je v Království železnic k vidění od 20. ledna do 18. dubna 2010. Království železnic, Stroupežnického 23, Praha 5.

KRÁLOVSTVÍ ŽELEZNIC

Království železnic je mimořádný a prestižní projekt výstavby největšího modelového kolejiště nejen v ČR, ale i v celé střední a východní Evropě.

V Praze v prostorách umístěných v obchodním centru Anděl City bylo v červenci 2009 otevřeno pro veřejnost prvních 115 m2 modelového kolejiště. Již tato plocha činí z Království železnic největší modelovou železnici v České republice. V pravidelných intervalech se bude modelové kolejiště postupně rozrůstat o další segmenty (kraje) o rozloze zhruba 40 m2 až do cílového stavu více než 1 000 m2. Po dokončení výstavby modelu České republiky  se stane KRÁLOVSTVÍ ŽELEZNIC největší modelovou železnicí nejen v ČR, ale i ve střední a východní Evropě. Od otevření v červenci 2009 prošlo turnikety Království železnic více než 95 000 návštěvníků.

Projekt svým zaměřením rozšiřuje možnosti aktivního využití volného času, zejména rodin s dětmi. Po úplném dokončení bude propagovat svým pojetím regiony celé České republiky a jejich historické a průmyslové dominanty. 

Do aktivit projektu Království železnic patří, mimo jiné, i unikátní vzdělávací program, který získal záštitu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Pro žáky a studenty jsou připraveny tematické prohlídky zaměřené na historii železniční dopravy v českých zemích, na život a bezpečnost obyvatel a na hodnoty české krajiny.

Kontakty:

KRÁLOVSTVÍ ŽELEZNIC, a.s.
Stroupežnického 23
150 00 Praha 5 - Anděl
tel.: 257 211 386
www.kralovstvi-zeleznic.cz
 

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 29.03.2024

Svátek má Taťána

Citát pro dnešní den

Není umění nikdy nespadnout, ale vždy se znovu zvednout.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz