Výstavy v Praze- unikátní výstava v Království železnic, 165 LET OLOMOUCKO-PRAŽSKÉ DRÁHY

21.02.2010 18:41

Nejstarší jízdenky, železničářské odznaky, razítka, akcie soukromých drah, dobové pohlednice, časopisy, cedulky z lokomotiv a vagónů, dobové uniformy, knoflíky, výložky, ale i šavli, která byla součástí železniční uniformy a komunikační techniku používanou na železnici.

To vše můžete obdivovat v Království železnic na pražském Smíchově. Unikátní výstava přibližuje historii železniční tratě Olomouc – Praha od jejího slavnostního otevření 20. srpna 1845 až do dnešních dnů.

Autorem výstavy je pan Václav Simbartl se synem. Oba jsou nadšení sběratelé všeho kolem železnice a sami dokonce provozují malé pojízdné železniční muzeum. Za několik desítek let nashromáždili unikátní sbírku dobových artefaktů z historie našich drah. V Království železnic je vystavena část, která se vztahuje k dráze Olomouc – Praha.

Mezi výstavními exponáty najdete i zajímavou kolekci dobových pohlednic Hlavního nádraží v Praze, na kterých můžete sledovat proměnu budovy od roku 1899 až po dnes, telegrafní přístroj, jako vystřižený z filmu Přednosta stanice, slavnostní ceduli z 28. února 1946, kdy byla vyrobena první poválečná lokomotiva u nás, ale také úmrtní oznámení Jindřicha Krahulce, 20ti letého průvodčího ČSD, kterého 21. srpna 1968 na Karlově náměstí bez varování zastřelili ruští okupanti.

Výstava je v Království železnic k vidění od 20. ledna do 18. dubna 2010. Království železnic, Stroupežnického 23, Praha 5.

KRÁLOVSTVÍ ŽELEZNIC

Království železnic je mimořádný a prestižní projekt výstavby největšího modelového kolejiště nejen v ČR, ale i v celé střední a východní Evropě.

V Praze v prostorách umístěných v obchodním centru Anděl City bylo v červenci 2009 otevřeno pro veřejnost prvních 115 m2 modelového kolejiště. Již tato plocha činí z Království železnic největší modelovou železnici v České republice. V pravidelných intervalech se bude modelové kolejiště postupně rozrůstat o další segmenty (kraje) o rozloze zhruba 40 m2 až do cílového stavu více než 1 000 m2. Po dokončení výstavby modelu České republiky  se stane KRÁLOVSTVÍ ŽELEZNIC největší modelovou železnicí nejen v ČR, ale i ve střední a východní Evropě. Od otevření v červenci 2009 prošlo turnikety Království železnic více než 95 000 návštěvníků.

Projekt svým zaměřením rozšiřuje možnosti aktivního využití volného času, zejména rodin s dětmi. Po úplném dokončení bude propagovat svým pojetím regiony celé České republiky a jejich historické a průmyslové dominanty. 

Do aktivit projektu Království železnic patří, mimo jiné, i unikátní vzdělávací program, který získal záštitu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Pro žáky a studenty jsou připraveny tematické prohlídky zaměřené na historii železniční dopravy v českých zemích, na život a bezpečnost obyvatel a na hodnoty české krajiny.

Kontakty:

KRÁLOVSTVÍ ŽELEZNIC, a.s.
Stroupežnického 23
150 00 Praha 5 - Anděl
tel.: 257 211 386
www.kralovstvi-zeleznic.cz
 

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 28.03.2024

Svátek má Soňa

Citát pro dnešní den

Pravá síla vln je v jejich vytrvalosti.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz