Divadlo Buchty a loutky - premiéra Psycho Reloaded

04.02.2011 16:58

Nezávislé divadlo Buchty a loutky připravilo na pátek 11. února 2011 premiéru své nové inscenace pro dospělé a dospívající diváky Psycho Reloaded. Jedná se o první část čtyřdílného cyklu, inspirovaného americkými horory a sci-fi od 50. do 80. let. Další díly můžete očekávat na jaře a na podzim letošního roku. Těšit se můžet na  Barbarellu, Čelisti a Mouchu – to vše Reloaded. Buchty a loutky letos na podzim oslaví 20. výročí  svého založení a Psycho Reloaded bude jejich 42. divadelní premiéra.

Psycho Reloaded

Radek Beran, režisér Psycho Reloaded, o připravované inscenaci:
„Říká se tomu návrat ke kořenům. Jestli existují kořeny divadla Buchty a loutky, pak je to asi legendární  “Meresjev” podle Příběhu opravdového člověka Borise Polevoje. Inspirací nám byly, jsou a doufejme, že i nadále budou filmy na motivy pokleslé literatury, příběhy o ztroskotancích. Možná právě teď přišel čas podívat se po dvaceti letech neustálých experimentů a pokusů, jak loutkové divadlo obstojí bez technologií. Vraťme se ke kořenům!  A tak po vzoru našeho oblíbeného finského filmaře Aki Kaurismäkiho, který také prošel podobným procesem návratu, vydáme se stejně jako on ke kolébce filmového umění. Tak jako on natáčel své nejslavnější filmy postupně podle děl z padesátých a šedesátých let, stejně i my projdeme cestu od padesátých  až do osmdesátých let. Naší inspirací nebudou loutková představení z těch dob, to by bylo opravdu smutné otevírání děsivých pokladů. Zvolili jsme díla filmová, zabývající se buď formálně nebo neformálně strachem, děsem či hrůzou. To jsou cesty ke kořenům nejen Buchet a loutek, ale loutkového divadla obecně. Efektní hrůza a strašení- to hledal nejeden lidový loutkář ve svých Faustech nebo Donšajnech. Samozřejmně okořeněné špetkou dobrého laciného humoru, který mají loutky ve svých genech. A Buchty obzvlášť.“

informace o souboru: Buchty a loutky: nezávislý loutkový divadelní soubor má i s touto premiérou na repertoáru rekordní počet titulů: 8 inscenací pro děti a 9 titulů pro dospělé. Se svou nezaměnitelnou poetikou  zpracovává klasické tituly literární i filmové, či přináší autorskou tvorbu. Se svými inscenacemi s originální scénografií a původní hudbou vystupuje po celých Čechách i v zahraničí - Evropa, Japonsko, Tchaj-wan, USA, Kanada, Mexiko. Buchty a loutky natočily v r. 2006 celovečerní loutkový film pro dospělé Chcípáci, který vyšel na DVD. V loňském roce měl premiéru celovečerní dokumentární film Sedmnáct  režiséra Tomáše Petráně, mapující dosavadní působení Buchet a loutek.

Soubor vznikl v r. 1991 v Chebu, kde se v divadelním angažmá společně ocitli čerství absolventi loutkářské fakulty. Od roku 1994 působí v Praze. Posledních 7 let soubor hraje ve Studiu Švandova divadla jako stálý host. V loňském roce odehrál 260 představení v Čechách i v zahraničí. Buchty a loutky doufají, že v roce, kdy oslaví dvacet let svého trvání, budou přibývat stále další spokojení diváci.


kancelář tel. 234 651 249, buchtyaloutky@volny.cz
rezervace vstupenek tel. 257 318 666 nebo e-mail pokladna@svandovodivadlo.cz
pokladna otevřena po-pá 11-14, 14.30-19h, so+ne 17-19h
www.buchtyaloutky.cz
www.buchtyaloutky.cz, Facebook

Autor: TZ: Buchta a loutky

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 18.04.2024

Svátek má Valérie

Citát pro dnešní den

Musíme být ochotni opustit život, který jsme si naplánovali a přijmout život, který nás čeká.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz