Divadlo pro děti - Hurvínek oslaví 2.května své 85.narozeniny

22.04.2011 09:06

Vytvořil jí v r.1926 řezbář Gustav Nosek, jako překvapení pro Josefa Skupu. Skupa loutku s radostí přijal a začal ji obsazovat do rolí spolu se Spejblem. Poprve se Hurvínek objevil na scéně plzeňského divadla Feriálních osad 2.května 1926 ve hře Rudolfa Nešvery „Počestný dům“. Hry založené na dialogu Spejbla s Hurvínkem si rychle získaly značnou popularitu a Skupa s nimi začal natáčet  i rozhlasové pořady, gramofonové desky a vydávat knihy. V roce 1930 se rozhodl přebudovat divadlo na první českou profesionální loutkovou scénu, Divadlo Spejbla a Hurvínka.

Hurvínek oslaví 2.května své 85.narozeniny

Od r. 1954 začal Skupu alternovat Miloš Kirschner, který navázal na jeho tradici, že Spejbla a Hurvínka mluví vždy stejný herec. Po Skupově smrti Kirschner pokračoval v úspěšné činnosti divadla. Nastudoval role Spejbla a Hurvínka v řadě cizích jazyků aby s nimi mohl vystupovat i v zahraničí. Od r. 1974 se s ním v rolích hlavních protagonistů začal střídat Martin Klásek, od r. 1982 už pravidelně a od Kirschnerovy smrti v r. 199, je tak už třetím hercem, mluvícím Spejbla a Hurvínka.

S Hurvínkem se, kromě pravidelných představení pro děti i dospělé Divadle S+H v Praze, setkáme i  na řadě CD, dvd,a ve čtyřech večerníčkových seriálech, ve 3D filmu. Už dvakrát se Hurvínek dostal na poštovní známku a je po něm dokonce pojmenovaná i planetka Asteroid 29472 objevená r. 1997 českou astronomkou.

Informace o divadle S+H: www.spejbl-hurvinek.cz

Autor: TZ: D S+H

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 19.04.2024

Svátek má Rostislav

Citát pro dnešní den

Zázrak není létat vzduchem nebo chodit po vodě, ale chodit po zemi.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz