Palác Akropolis a Music Infinity 2011 Jan Bang + Eidvin Aarset + Sidsel Endersen (NOR)

04.01.2011 20:33

Norský experimentátor Jan Bang otevře v Paláci Akropolis dveře do paralelních vesmírů jazzu. Sedmý ročník hudebního lahůdkářství Music Infinity odstartují 2. února norský experimentátor Jan Bang a zpěvačka Sidsel Endresen. V Paláci Akropolis zazní radikální podoba moderního jazzu, který místo uctívání klasiky vyznává nekompromisní zvukové hledačství a propojení s aktuálními žánry alternativy i moderními technologiemi.

Jan Bang

Průkopník použití sampleru v živé improvizaci Jan Bang už dvě dekády patří k nejvýraznějším osobnostem severského jazzu. Jeho společníkem na pódiu bude zkušený kytarista Edvin Aarset a v samostatném bloku se představí také zpěvačka Sidsel Endresen - stálice norského jazzu a dvojnásobná držitelka norských hudebních cen.


Jan Bang - paralelní vesmíry jazzu
Sampler je zázračný nástroj díky němuž můžete v ruce zároveň držet kytaru, bicí a nebo třeba celý symfonický orchestr. V současné hudbě je už zcela běžný, nikdo ale neumí jeho kouzlo využít tak originálně jako norský hudebník Jan Bang. Kromě toho, že s ním demontuje cizí nahrávky a vytváří originální koláže, je Bang také pionýrem živého samplování, při kterém přímo na koncertě „krade“ zvuky svých kolegů a vytváří z nich v reálném čase fantastická sonická plátna. Svobodomyslný přístup k hudebním informacím dělá z Banga jednoho z nejpozoruhodnějších hudebních inovátorů současnosti.

Bang patří k norským jazzovým veličinám jako jsou Nils Petter Molvaer, Bugge Wesseltoft či skupina Supersilent, kteří v druhé polovině devadesátých let vstřebali vlivy klubových experimentů i technologické novinky a posunuli jazz do nových sfér. Bang z nich zašel nejdál - využití sampleru mu dalo nevídané možnosti manipulace se zvukem, což mu otevřelo dveře do paralelního vesmíru jazzu. Jeho „samplofonické magie“ využili na svých nahrávkách kromě Molvaera i další slavní trumpetisté Jon Hassell (album Last Night the Moon Came Dropping Its Clothes in the Street) nebo Arve Henriksen (album Cartography). Všichni tři jmenovaní oplatili Bangovi návštěvu na jeho loňském album pojmenovaném ...And Poppies From Kandahar. Vyšlo na labelu SamadhiSound patřícímu Davidu Sylvianovi a obsahuje odvážné koláže vytvořené s pomocí Bangova stařičkého sampleru AKAI Remix 16. Na tomto fantastickém albu se potkávají improvizace kytaristy Eivinda Aarseta a skreče turntablisty Strangefruita s fragmenty z oper Richarda Wagnera a ambientních kompozic Briana Eno.

V Norsku je Jan Bang známý také jako organizátor festivalu Punkt. Jeho filosofie je postavená na konceptu „živého remixování“, při němž se ve společných improvizacích potkávají muzikanti z celého světa. V městečku Kristiansand a přidružených pódiích v dalších zemích rok co rok oslavují hudbu jako věčně proměnlivou entitu vytvářející prostor absolutní svobody. Stejnou myšlenkou se řídí i Bangovy koncertní improvizace, při nichž unikátním způsobem používá sampler v reálném čase. První ochutnávku dostali čeští posluchači už v loňském roce v Divadle Archa, kde se představil jako spoluhráč trumpetisty Arve Henriksena. Na Music Infinity do Paláce Akropolis přijede Jan Bang
2. února v doprovodu skvělého kytaristy Eivinda Aarseta a společně předvedou jak vypadá živé remixování v praxi.

Hostem večera bude také další legenda norského jazzu - zpěvačka Sidsel Endresen. Dvojnásobná držitelka norské hudební ceny urazila za svou – zatím čtyři dekády dlouhou - kariéru cestu od popu až k abstraktnímu jazzu a doma je považována za stálici alternativní scény. Sidsel Endresen natáčí desky pro slavné labely Jazzland a ECM a kromě více než desítky sólových alb zní její uhrančivý hlas také na deskách Molvaera, Wesseltofta nebo právě Banga. Vystupovala s nespočtem hudebních těles z norské i mezinárodní scény a její aktivity se rozhodně neomezují jen na jazz - spolupracovala na multimediálních projektech, natáčela hudbu k filmům nebo divadelním představením a komponuje vlastní skladby a píše poezii. Jejím hlavním oborem ale zůstává hlas, jehož možnosti v současné hudbě prozkoumává celou svoji kariéru.

Více informací a audio ukázky:
www.samadhisound.com/janbang
www.myspace.com/punktsongs
www.sidselendresen.com
www.palacakropolis.cz

Jan Bang – výběrová diskografie:

Jan Bang - ....and poppies from Kandahar (samadhisound, 2010)
Jon Hassell - Last night the moon came dropping its clothes in the street (ECM, 2009)
Nils Petter Molvar - Hamada (Sula, 2009)
Arve Henriksen - Cartography (ECM, 2008)
Punkt/Jon Hassell/Sidsel Endresen, Live Remixes Vol. 1 (Jazzland, 2008)
Nils Petter Molvar - Re-Vision (Sula, 2008)
Punkt - Crime Scenes (Punkt, 2007)
Nils Petter Molvar - er (Sula, 2005)
Arve Henriksen - Chiaroscuro (Rune Grammofon, 2004)
Bang/Honoré/Almedal/Moe-Repsta - Going Nine Ways From Wednesday (Pan M, 2002)
Bang/Honoré/Wallumrod/Henriksen - Birthwish (Pan M, 2000)

Sidsel Endresen – výběrová diskografie:

So I write (1990, ECM)
Exile (1994,ECM)
Nightsong (1994, ACT) s Bugge Wesseltoftem
Duplex ride (1998, ACT) s Bugge Wesseltoftem
Undertow (2000, Jazzland)
Out here in there (2002, Jazzland) s Bugge Wesseltoftem
Merriwinkle (2004, Jazzland) s Christianen Wallumrodem a Helge Stenem
One (2006, Sofa Music)
Punkt Live Remixes vol. 1: Sidsel Endresen 7 Jon Hassel (2008, Punkt)

Napsali o albu...And Poppies From Kandahar Jana Banga:

„Málokdy se stane, že se nějakému albu podaří pohnout samotnými základy toho co považujeme za hudbu. Tento třičtvrtěhodinový cestovní deník je plný zvuků, tvarů, barev a pocitů a dotýká se nejhlubších zákoutí lidského zažívání tohoto světa.“
AllAboutJazz.com

„Další unikátní album ze stáje Samadhi Sound.“

Předprodej lístků v sítích TICKETPRO, TICKETPORTAL a v kavárně Paláce Akropolis:
350,- Kč v kavárně Paláce Akropolis
350,- Kč+ poplatky v sítích Ticketpro a Ticketportal
450,- Kč na místě

 

Autor: TZ:Palác Akropolis

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 28.03.2024

Svátek má Soňa

Citát pro dnešní den

Pravá síla vln je v jejich vytrvalosti.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz