Showcase label JUST MUSIC Live: Digitonal, Marconi Union & Echaskech (UK)

24.03.2011 05:49

Londýnský label Just Music v Paláci Akropolis zastoupen třemi projekty. Průběžný festival Music Infinity přichystal další hudební lahůdku - 16. dubna 2011 vystoupí v Paláci Akropolis hudebníci z anglického nezávislého labelu Just Music, který se specializuje na sofistikovanou elektroniku a ambient.

Digitonal, Marconi Union & Echaskech

Londýnská značka si za deset let své existence vybudovala na scéně experimentální hudby kultovní postavení a do Prahy ji přijedou představit projekty Digitonal, Echaskech a Marconi Union. Jejich společným znakem je inspirace ambientní klasikou i zlatou érou britské klubové kultury ze začátku devadesátých let, každý z nich ale odkaz svých hrdinů převádí do hudby pro 21. století vlastní unikátní cestou. Dvojice Digitonal míchá chytré beaty se zvuky smyčcových nástrojů, Echaskech kladou důraz na spletité rytmy a Marconi Union se vyžívají v budování éterické ambientní atmosféry, do níž rádi vpustí i klasické nástroje. Večírek s londýnskou značkou Just Music v polovině dubna v Paláci Akropolis určitě uspokojí i ty nejnáročnější fanoušky elektronické hudby.

Label Just Music založil v roce 2001 John Benedict a zúročil v něm svoje dlouholeté zkušenosti ze značky China Records, u které vydávali třeba Morcheeba nebo Levellers. Za deset let s Just Music se Benedictovi podařilo vybudovat respektovaný nezávislý label, který klade důraz na kvalitní produkci a uměleckou integritu. Svým záběrem sahá Just Music od klubové elektroniky, indie folku až po ambient a k jeho spolupracovníkům patří i taková jména jako Future Loop Foundation, Dan Arborise nebo Jon Hopkins, který byl už předloni hostem Music Infinity.

http://www.justmusic.co.uk

Jednou z nejzářivějších hvězd labelu je projekt Digitonal, který se v dubnu vrátí do Prahy již potřetí. Naposledy před dvěma lety zahráli v Paláci Akropolis na Music Infinity a uhranuli zde posluchače svojí neobvyklou kombinací sofistikovaných elektronických beatů a akustických nástrojů. Klarinetista, skladatel filmové hudby a klávesový virtuóz v jedné osobě - Andy Dobson hrál pod hlavičkou Digitonal už od konce devadesátých let, klíčovou ingredienci do své hudby ale našel až po setkání s egyptským houslistou Samy Bishai na začátku tisíciletí. Jejich fúze moderní klasiky a elektroniky jim vynesla srovnání s Orbital nebo The Orb, ale třeba také Stevem Reichem či Philipem Glassem. „Pohybujeme se v žánru, kde se dá zúročit spousta různých hudebních vlivů - od vážnohudebního minimalismu až po beeaty značky Warp,“ říká k tomu Andy Dobson. Digitonal vydali tři alba a jednu koncertní nahrávku a od poslední návštěvy Prahy přibyla v jejich diskografii retrospektiva Be Still My Bleeping Heart, která se setkala s velmi příznivými recenzemi v odborném tisku. Digitonal zahrají v Praze jako trojice, kromě Dobsona obsluhujícího elektronické mašinky a klarinet a houslisty Samy Bishai dorazí i Joshu Doherty, který se stará o rytmiku. Společně předvedou Paláci Akropolis svoji okouzlující hudbu k neexistujícím filmům.

http://www.digitonal.com/
http://www.myspace.com/digitonal


Hosty Music Infinity bude také projekt Marconi Union, neboli britští elektroničtí kutilové Richard Talbot a James Crossley, které v minulém roce doplnil i hudebník Duncan Meadows. Své éterické ukolébavky splétají z elementů dub-techna, jazzu, ambientu i klasiky a zvou s nimi posluchače do světa polospánku, ze kterého se vám nebude chtít nikdy odejít. Debutovali před osmi lety s albem Under Wires and Searchlights, od té doby natočili další tři desky a mají za sebou také hudbu k filmům či výstavám. Album A Lost Connection vydané vloni v reedici na Just Music umístil týdenník Sunday Times na osmnácté místo v seznamu nejlepších desek roku 2010. „Je to soundtrack k opuštěným továrnám, kde se sluneční paprsky lámou přes rozbité sklo,“ napsal o desce magazín Echoes. Motivem, který spojuje nahrávky Marconi Union, je samota a izolace a trojice se této stylizace drží i mimo hudbu, neposkytuje rozhovory a koncertuje jen výjimečně. I proto bude jejich pražské vystoupení bezpochyby mimořádným zážitkem.

http://www.marconiunion.com/
http://www.myspace.com/marconiunion

Třetím účastníkem showcase Just Music v Paláci Akropolis bude duo Echaskech. Andy Gillham a Dom Hoare začínali v polovině devadesátých let jako drum’n’bassoví DJové, ale postupem času jejich sound zmutoval do podoby inteligentní elektroniky, která čerpá z vlivů Kraftwerk, Orbital i electro hip hopu. Společně začali fungovat od poloviny nulté dekády a debutové album Skechbook natočili v roce 2007. Echaskech kladou maximální důraz na živé hraní – s pomocí VJ Mach V a hromady mašinek se jejich sety mění v nespoutané improvizace, které přepisují pravidla klubových performancí. „Možná jejich kompozice zní na první poslech sofistikovaně, ale jejich ambient má ostré zuby, které se nebojí naživo ukázat,“ napsal o jejich koncertu DJ Magazine. Jejich poslední album Shatterproof nabídlo i výlety do oblasti dubstepu, o to zajímavější a překvapující může být právě jejich debutové vystoupení v rámci showcase labelu Just Music v Praze.

http://www.echaskech.co.uk
http://www.myspace.com/echaskech

Diskografie:

Digitonal
23 Things Fall Apart (Toytronic, 2002)
Live At The Oxygen Bar (Seed Records, 2005)
Save Your Light For Darker Days (Just Music, 2008)
Be Still My Bleeping Heart (Just Music, 2010)

Marconi Union
Under Wires and Searchlights (Ochre Records, 2003)
Distance (All Saints Records, 2005)
A Lost Connection (MU-Transmissions, 2008 / Just Music, 2010)
Tokyo (Bine Music, 2009)

Echaskech
Skechbook (Just Music, 2007)
Shatterproof (Just Music, 2009)

www. palacakropolis.cz
Předprodej lístků v sítích TICKETPRO, TICKETPORTAL a v kavárně Paláce Akropolis:
299,- Kč v kavárně Paláce Akropolis
299,- Kč+ poplatky v sítích Ticketpro a Ticketportal
399,- Kč na místě


 

Autor: TZ:Palác Akropolis

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 29.03.2024

Svátek má Taťána

Citát pro dnešní den

Není umění nikdy nespadnout, ale vždy se znovu zvednout.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz