Koncerty Praha - Music Infinity 2010, DAKOTA SUITE (UK) + EPIC45 (UK), Palác Akropolis

24.01.2010 21:38

Únorový večer Music Infinity přichystal pro fanoušky kvalitní hudby lahůdku v podobě dvojkoncertu stálic britské alternativního scény. V pondělí 15. února do Paláce Akropolis dorazí totiž osobitý písničkář Chris Hooson a jeho spoluhráči z kapely Dakota Suite a také elektronicko-akustická postrock dvojice Epic45.    


Dakota Suite + Epic45– novodobé písničkářství pro citlivé duše

 

Britská nezávislá scéna skýtá spoustu zákoutí a únorový koncert ze série Music Infinity pomůže domácím posluchačům odkrýt tvorbu dvou kapel, jež obě působí mimo Londýn a shodně se ve své hudbě zabývají velmi osobními tématy. Jak hudebník a skladatel Chris Hooson a jeho akustický projekt Dakota Suite, tak i post-rockové sestava Epic45 působí na scéně už téměr patnáct let a za tu dobu se propracovali do pozic kultovních interpretů undergroundu. Nepotřebovali k tomu fotografie na titulních stranách hudebních časopisů ani skandály; vystačili si dlouhodobě s kvalitní produkcí.

Kytarista, klavírista a zpěvák Chris Hooson z Leedsu vystupující s rotujícími spoluhráči pod jménem Dakota Suite vydal první EP už v polovině devadesátých let a debutoval albem Songs For A Barbed Wire Fence v roce 1998, kterou také doprovodila kompilace raných singlů a EPs cd Alone with Everybody. Už za druhé album Navigators Yard z roku 1999 si vysloužil srovnání se zámořskými slowcore kapelami Low nebo Red House Painters. Všeobecně se čekalo, že talentovaný písničkář se co nejrychleji odstěhuje z Leedsu do Londýna, ale nestalo se. Hooson se rozhodl ponechat si své normální zaměstnání sociálního pracovníka a hudba pro něj zůstává jen koníčkem. Umělecká svoboda mu dovolila rozvinout talent do neobyčejné šíře - vydal melancholické písničkářské nahrávky s lo-fi zvukem a beze slov i desky aspirující do škatulky moderní klasické hudby - The Way I Am Sick či aktuální, vynikající album The End of Trying s klavírními kompozicemi v doprovodu smyčců evokující spíše vážnou a filmovou hudbu. Tato deska byla také současně zremixována umělci jako Machinefabriek, Arve Henriksen či Deaf Center a vyšla pod názvem The Night Just Keeps Coming In také na sklonku loňského roku na labelu Karaoke Kalk. Vrcholem období jeho tvorby, kdy působil na značce Glitterhouse, je patrně nahrávka This River Only Brings Poison z roku 2002, kterou nahrál v San Francisku s hráčem na steel pedal kytaru Brucem Kaphanem z legendární kapely American Music Club.

Hooson nikdy netoužil po záři- reflektorů a hlavním životním motivem je pro něj pomáhat lidem na ulici. Hudba Dakota Suite samozřejmě odráží smutné příběhy jeho klientů a Hoosonovy osobní zkušenosti dodávají písním na opravdovosti. Vesměs mají střídmé až minimalistické aranže a často využívají jazzové či etnické rytmy. O životě Chrise Hoosona byl natočen působivý dokument Wintersongs, který se promítal na několika filmových festivalech. Dakota Suite dorazí do Prahy v tříčlenné sestavě, v níž nechybí ani kontrabasista. Mimochodem kapela Dakota Suite koncertuje jen výjimečně. Chris tvrdí, že mu dělá trochu problémy hrát opakovaně svoje intenzivní písně. Palác Akropolis a Music Infinity má tak možnost představit skutečně něco velmi ojedinělého.


Epic45 (Make Mine Music, UK)

Druhým hostem Music Infinity bude kapela Epic45, kterou v druhé polovině 90. let založili dva kamarádi ze střední Ben Holton a Rob Glover. V kapele se však v začátcích ještě vystřídali další čtyři hudebníci. Původní tvorba se opírala o rockovější základy se špetkou elektroniky a dala by se řadit do škatulky postrock. Po několika singlech na přelomu milénia vychází v roce 2002 albový debut Reckless Engineers na kanadské značce Where are my Records. Do zasněných instrumentálních skladeb se jim daří zakouzlit atmosféru kraje West Midlands, v němž žijí. Předskakovali ale třeba i kapele Muse či Do Make Say Think a celkem do současnosti vydali čtyři studiová alba. Poslední dvě z nich také na pozoruhodném labelu Make Mine Music, který společně založilo několik britských kapel jako třeba Portal, July Skies či Yellow6 a funguje na kooperativní bázi všech zúčastněných skupin. Od roku 2004 tam Epic45 vydali album Slides, které následovaly také EPs Enland Fallen Over a Drakelow. Na čtvrté a zároveň i stále poslední studiové desce May Your Heart Be The Map z roku 2007 se Epic45 dostali k velmi propracované elektronicko-akustické tvorbě a nabídli úžasně jemné až éterické skladby, které si nezadají s melancholií Boards of Canada nebo s tím nejlepším z postrock labelu Kranky. Jejich poslední počin mLP In All The Empty Houses se objevil loni na podzim a nese v sobě

také ozvěny shoegazerové muziky z počátku 90.let.
Každopádně dvojice Epic45 patří v současné době k velmi osobitým kapelám na poli snivého postrocku a vy byste si jejich debutové vystoupení v Praze neměli nechat ujít. Nezapomeňte proto dorazit v pondělí 15. února do Paláce Akropolis na Music Infinity!

Koncert : Palác Akropolis  15.2.2010 v 19,30

Další informace a audio ukázky:
www.dakotasuite.com  nebo  www.myspace.com/dakotasuite
www.epic45.com  nebo   www.myspace.com/epic45
www.palacakropolis.cz

 

Dakota Suite – diskografie:
Alone with Everybody (compilation Amos, 1998)
Songs For A Barbed Wire Fence (Glitterhouse, 1998)
Navigators Yard (Glitterhouse, 1999)
Signal Hill (Badman, 2000)
Morning Lake Forever (Glitterhouse, 2001)
The Way I Am Sick (2CD compilation Glitterhouse, 2001)
This River Only Brings Poison (Glitterhouse, 2002)
Waiting for the Dawn to Crawl Through (CD/DVD Glitterhouse, 2007)
The End Of Trying (Karaoke Kalk, 2009)
The Night Just Keeps Coming In (remix compilation Karaoke Kalk, 2009)

Epic45 – diskografie:
Reckless Engineers (Where Are My Records, 2002)
Against The Pull Of Autumn (Where Are My Records, 2004)
Slides (Make Mine Music. 2004)
May Your Heart Be The Map (Make Mine Music, 2007)
In All The Empty Houses mLP (Make Mine Music, 2009)

Předprodej lístků v sítích TICKETPRO, TICKETPORTAL a v kavárně Paláce Akropolis:
250,- Kč v kavárně Paláce Akropolis
290,- Kč v sítích Ticketpro a Ticketportal
290,- Kč na místě

zdroj: TZ Akropolis

 

 

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 28.03.2024

Svátek má Soňa

Citát pro dnešní den

Pravá síla vln je v jejich vytrvalosti.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz