Free Culture / Svobodná kultura, výstava v centru moderního umění DOX, 18. 3. – 16. 5. 2010

18.03.2010 13:26

Výstava seznamuje s licenčním modelem autorských práv, který se poprvé objevil teprve začátkem 21. století. Jde o nové pojetí vlastnictví umělecké tvorby, o možnosti sdílení děl a informací v počítačovém světě; o proměnu pojmů autorství a originalita; o šíření zdrojů po webové síti; o přímou dostupnost digitalizovaných zdrojů a archivů a o nárůst kolektivní tvořivosti.

Creative Commons (CC)

Výstava o světovém hnutí za alternativní autorská práva pořádaná u příležitosti zpřístupnění informačního systému abART v licenci Creative Commons (CC) se koná od 18. března v Malé věži Centra současného umění DOX.

Výstava se soustřeďuje na svobodné rozhodování tvůrce o užívání díla, o způsobech jeho zveřejnění a šíření. Klade otázky po smyslu umělecké práce a zabývá se nutností hledat nové modely financování často velice náročných projektů.

Zisk? Sláva? Postavení? Poznání? Společné obohacení? Výstava nabízí na konkrétních příkladech a odkazech některé současné odpovědi. Především se zaměřuje na vznik a šíření autorské licence Creative Commons (CC) a dává návod k jejímu použití. Ukazuje a porovnává tři příklady užívání CC ve Spojených státech, Brazílii a České republice. Česká republika je od loňského roku dalším z padesátky států, kde CC už nalezla uplatnění (www.creativecommons.cz).

Generace umělců, vědců, programátorů a mnohých dalších vytvářejí hodnoty, které překračují tvrdé hranice autorského práva (copyrightu). Tyto hodnoty se prostřednictvím licenčního modelu CC stávají kolektivním bohatstvím a nabízejí svobodné využití. Inspirace, citace, kopie, parafráze a parodie, textové a obrazové koláže, samplování, opisy a samizdaty jsou běžné formy transformace cizích děl do vlastní tvorby. Nové technologie a celosvětová síť ale přinesly další možnosti společného sdílení, především rychlé, hromadné a nezprostředkované šíření.

Výstava připomene prehistorii „ilegálního umění“ – Jiřího Koláře, Andyho Warhola, Tomáše Vaňka, představí skladby světových i českých hudebníků šířené v licenci CC a otevřený softwarový on-line systém pro jejich remixování.

Během dubna a začátkem května se v Centru současného umění DOX uskuteční několik doprovodných akcí – filmová projekce, přednáška, informační workshop, Salon Creative Commons – přehlídka a burza prací. Více informací na www.doxprague.org.

Výstava, doprovodné akce, zpřístupněná díla (filmy, texty, hudba, písmo, fotografie atd.) jsou chráněné licencí CC. Kdokoli je tedy může bez svolení užívat a šířit. Nesmí je použít pro komerční účely a musí udat zdroj.
 
Činnost Archivu výtvarného umění podporuje Ministerstvo kultury České republiky.

KONTAKTY:
Archiv výtvarného umění
www.artarchiv.cz

Centrum současného umění DOX
Adresa výstavních prostor
Poupětova 1a, 170 00 Praha 7
www.doxprague.org
E: info@doxprague.org nebo media@doxprague.org

Otevírací hodiny
Po: 10–18
Út: zavřeno
St až Pá: 11-19
So a Ne: 10–18
 

Autor: TZ DOX

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Free Culture / Svobodná kultura

Jiří Kolář: Venuše (Boticelli), 1968-1969, roláž na mušelínu, 100 x 160 cm, Museum Kampa - Nadace Jana a Medy Mládkových

Jiří Kolář: Čekání na Quijota, 1966-1969, antikoláž na fotoplátně, 141 x 100 cm, Museum Kampa - Nadace Jana a Medy Mládkových


Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 19.04.2024

Svátek má Rostislav

Citát pro dnešní den

Zázrak není létat vzduchem nebo chodit po vodě, ale chodit po zemi.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz