Petr Kvíčala - Sight-Specific, výstava v Centru moderního umění DOX

05.05.2011 11:07

V pražském Centru současného umění DOX je možné do 20. června navštívit výstavu Petra Kvíčaly Sight-Specific, která ve své první části představí výběr z obrazových cyklů z posledních dvou let a ve druhé části monumentální dílo Zig Zag Corridor - výmalbu 22 metrů dlouhé rampy spojující výstavní prostory s kavárnou centra DOX.

Petr Kvíčala - Sight-Specific

Základem malířského díla Petra Kvíčaly je abstraktní liniový ornament, logika jeho rozvíjení a výzkum optických efektů, které podobné malby vyvolávají. První část výstavy, umístěná ve věži DOX, představuje ukázku Kvíčalových pláten. Oproti starším obrazům, ve kterých autor zdůrazňoval subjektivní malířský rukopis, jsou jeho současná díla ovlivněna používáním krycích pásek. Obrazy jsou přesnější, zdánlivě digitalizované na jasně definované plochy s ostrými hranami. Povrch obrazu evokuje moderní architekturu nebo počítačovou grafiku, která se řídí matematicky vyjádřitelným algoritmem. Divák tento konkrétní řád většinou nedokáže odhalit, ve vizuálně efektních kompozicích si je však vědom jeho přítomnosti.

Druhou částí výstavy je výmalba chodby centra DOX demonstrující „zrakově specifické“ (sight-specific) vlastnosti Kvíčalových maleb pro architekturu. Zig Zag Corridor vychází ze série maleb vznikajících od roku 2003. Základem je zmnožená, pravoúhle lomená linie. Plochu tvořenou tímto ornamentem můžeme číst dvěma způsoby. Při čelním pohledu vidíme pravoúhle lomené linie, při pohledu z boku se v určitém úhlu linie spojí do ploch a vytvářejí vertikální klikaté „silnice“. Malířský zásah do interiéru nejen že proměnil charakter architektury, ale v závislosti na pozici a pohybu diváka se dynamicky proměňuje. 

„Petr Kvíčala patří k těm šťastným umělcům, jejichž práci lze vnímat hned v několika rovinách. V jejích základech najdeme naplňování dlouhodobého programu abstraktní malby, je ale současně vizuálně přitažlivá. Spojuje konceptuální rozvrh i smyslovou atraktivnost,“ dodává kurátor výstavy Tomáš Pospiszyl.

Petr Kvíčala se narodil v roce 1960. Od poloviny osmdesátých let se zabývá ornamentem. Základním prvkem jeho výtvarného jazyka jsou ornamentální linie, nejčastěji vlnovky, lomené linie nebo smyčky, které různým způsobem kombinuje, zmnožuje, překrývá a vrství. Rytmické členění a opakování linií a ploch odkazuje k pravěkému umění a k lidovému ornamentu, zároveň ale i ke klasické moderně a současné abstrakci. Obrazy Petra Kvíčaly se žánrově pohybují od procesuální malby přes monochromy až po malířské instalace. V roce 1995 realizoval svou první malířskou intervenci do architektury a zahájil tak dlouhou řadu uměleckých projektů v architektuře, které jsou jednou z hlavních oblastí jeho tvorby až do současnosti. Od roku 1994 působí na Fakultě výtvarných umění Vysokého učení technického v Brně, kde vede jeden z malířských ateliérů.

Doprovodný program:
2. května od 18h -  prohlídka výstavy s kurátorem Tomášem Pospiszylem
9. června od 18h - prohlídka výstavy s autorem Petrem Kvíčalou
Více informací na www.dox.cz

Partneři centra DOX:
Zdeněk Bakala, Hlavní město Praha, TECHO, a.s., Premiant City Tour s.r.o., Poster Infinity s.r.o.
Program centra DOX se uskutečňuje za finanční podpory Ministerstva kultury ČR.

Mediální partneři centra DOX:
Hospodářské noviny, Prague Events Calendar


KONTAKTY:
Centrum současného umění DOX
Adresa kanceláře
Osadní 34, 170 00 Praha 7
T: +420 295 568 111
E: info@dox.cz  nebo media@dox.cz
Adresa výstavních prostor
Poupětova 1, 170 00 Praha 7

www.dox.cz
www.facebook.com/DOXPrague.cz

 

Autor: TZ:DOX

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 29.03.2024

Svátek má Taťána

Citát pro dnešní den

Není umění nikdy nespadnout, ale vždy se znovu zvednout.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz