Výstava fotografií - Pavel Tyle, Barvy Myanmaru, Smart Gallery 3.8 - 29.9. 2010

03.08.2010 11:34

Od první chvíle, kdy se návštěvník ocitne v této zemi rozlohou větší než Francie, kterou většina lidí zná pod koloniálním názvem Barma, jsou všechny jeho smysly zahlceny přívalem zvuků, vůní a barev stejně, a přesto jinak, než v jiných zemích jihovýchodní Asie.

Pavel Tyle -  Barvy Myanmaru

Hned po příletu do hlavního města Yangonu je oslněn neuvěřitelným počtem a velikostí zlatých pagod, barvami buddhistických oděvů od bílé mníšků - noviců, přes růžovou barvu mnišek, po všechny odstíny červené a oranžové mnichů. K tomu se v jiných částech země ještě přidá modrá barva moře, jezer a sítí na sušení ryb, zeleň horských lesů, všechny odstíny spektra nepřeberného množství druhů ovoce, zeleniny, bíle nalíčené tváře žen a pestré barvy kmenových oděvů na venkovských tržištích. A protože barva je to, co lze nejlépe zachytit na fotografii, může se fotograf pokusit aspoň část této atmosféry zprostředkovat.

Tyto první dojmy mohou dát zapomenout na to, že Myanmar je jednou z nejméně otevřených zemí Asie s vládou vojenské diktatury, která neváhá použít násilí ani proti bezbranným mírumilovným mnichům. Atmosféra cenzury je cítit zejména v Yangonu a velkých městech, dále od nich se vytrácí spolu s asfaltovanými silnicemi a elektřinou a lidé zde žijí prostým venkovským způsobem života, prakticky stejným, jako za koloniálních časů před pár stoletími.

Cestování po Myanmaru není jednoduché, do mnoha oblastí se cizinec nemá možnost dostat z důvodu vládního zákazu, do jiných, zvláště v severních oblastech, zase prostě proto, že tam nevedou silnice a není ani letecké spojení. Přesto tato země stojí za návštěvu pro svou úžasnou přírodu, historii a památky a hlavně - kvůli svým obyvatelům.

Kladnou stránkou uzavřenosti země pro návštěvníka je dosud minimální vliv globalizace a nezkaženost hromadným turismem. Samozřejmě, místní, zvláště ve městech, to cítí jinak a jsou vděční za všechny impulsy z okolního světa. Jak nám při rozhovoru řekl mnich v největší zlaté Schvedagon Pagodě: „Lidé věří, že přijde změna, protože země, která má na dvousettisícovou armádu vojáků a policistů armádu půl miliónu mnichů, na tom nemůže být zase tak špatně“.

Pavel TYLE (*1959)

VZDĚLÁNÍ, PROFESE:
VŠCHT, chemik, fotografuje od počátku 80. let

FOTOGRAFICKÁ SPECIALIZACE:
Cestovatelská fotografie - fotografie krajiny, architektury, živé i neživé přírody, lidí, dokumentární fotografie

FOTOGRAFICKÁ TECHNIKA:
V současnosti Canon EOS 5D a 5D Mark2, Panasonic GF1,
objektivy od 12 do 420 mm

TVORBA, VÝSTAVY, PUBLIKACE:
Malá galerie fotografií – vlastní webové stránky fototyle.mysteria.cz
Galerie na serverech Photo.net, Fotoaparát.cz, Photopost.cz, aj.

Články a profily v časopisech DiGIfoto, Hedvábná stezka, PhotoEarth, Fotoaparát, aj.

Výstava a projekce fotografií „Z cest po Indii a Myanmaru“ v rámci akce „Jeden svět 2010“ v klubu Podsklepeno 3-4/2010, Autorská výstava“ Namaste – střípky z Indie“ v centru FotoŠkoda 1/2010, Účast na výstavách Ekologie v objektivu (Bayer) 2009, Čtvero roční období (Nadace galerie Hády), atd.

KONTAKT:
pavel.tyle@seznam.cz , http://fototyle.mysteria.cz

Barvy Myanmaru - 3.8.- 29.9. 2010
Smart Gallery
Bé Foto
Jankovvského 5
Praha 7
www.smartgallery.cz

Autor: TZ autor

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Výstava fotografií - Pavel Tyle, Barvy Myanmaru


Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 28.03.2024

Svátek má Soňa

Citát pro dnešní den

Pravá síla vln je v jejich vytrvalosti.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz