Výstava Praha - FILM – STÁT – POLITIKA Německá filmová propaganda do roku 1945, Pavlína Míčová, Centrum DOX

15.01.2010 17:55

Německá kinematografie využila filmové propagandy ve státním zájmu hned v raném stadiu vývoje filmu, a to s mimořádnou jasnozřivostí.

FILM – KINEMATOGRAFIE –STÁT Vývoj filmové propagandy od protektorátu po nástup komunismu  (Marika Kupková)

Německý filmový trh vystihl možnosti nového média, které mělo předpoklady vhodným spojením slova a obrazu intenzívně působit na diváka v duchu státně-politické propagandy. Vedoucí kruhy německého politického, hospodářského a vojenského života využili narativní a dokumentární film jako účinný politický a vojensko-propagační prostředek vhodný k ovlivňování širokých mas. Postupně sjednotili německý filmový průmysl a prosadili německou filmovou produkci v neutrálních zemích, kde by mohla účinněji čelit protiněmecké agitaci dohodových států. Jaká tedy byla produkce režisérů nacionalistických filmů poukazujících na nakažení a rozklad německého národa prostřednictvím židovských a zahraničních filmů?

Druhá část přednášky je zaměřena na srovnání institucionální reorganizace oboru od roku 1938 do počátku 50. let  s důrazem na vývojovou kontinuitu tohoto procesu. Kontinuitní podobu ma především centralizované řízení kinematografie s důsledným využitím tohoto média pro propagaci mocenské ideologie.  Výklad bude doplněn reprezentativními ukázkami dobové tvorby z oblasti hraného i osvětového filmu.

Pavlína Míčová – působí jako externí přednášející na Ústavu filmu a audiovizuální kultury, později na Ústavu hudební vědy na Filozofické fakultě a Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity, Brno. Od roku 2006 rovněž pravidelně působí jako externí přednášející na Katedře sociologie na Fakultě sociálních studií na Masarykově univerzitě, Brno. Vystudovala obory film a audiovizuální kultura a estetika na FF MU, Brno. V současné době se zabývá především uměním pohyblivých obrazů. Publikovala v periodikách FlashArt, Cinepur, Ateliér, Cinema, Film a doba, Aluze, Kino – Ikon a další.

Marika Kupková - působí jako kurátorka Galerií Brněnského kulturního centra a asistentka na oboru Teorie interaktivních médií pod Ústavem hudební vědy na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity; je doktorandkou Filmových studií na Filozofické fakultě Karlovy univerzity s obecným zaměřením na institucionální dějiny české poválečné kinematografie.

Přednášky: 18. 1. 2010 v 18:00 hodin

Vstupné 60,- Kč. Kapacita CAFÉ DOX je omezená.
Rezervace míst: judita@doxprague.org

Centrum současného umění DOX, Poupětova 1, Praha 7 – Holešovice
TRAM: 5, 12, zastávka Ortenovo nám., metro: zastávka Nádraží Holešovice
Otevírací hodiny: Po 10–18h, Út zavřeno, St–Pá 11–19h, So–Ne 10–18h
www.doxprague.cz

Partnery centra DOX jsou Hlavní město Praha a TECHO
Akce se uskutečňují za finanční podpory Ministerstva kultury
Mediální partner DOX: Hospodářské noviny

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 29.03.2024

Svátek má Taťána

Citát pro dnešní den

Není umění nikdy nespadnout, ale vždy se znovu zvednout.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz