Výstava Praha - Jitka KŮSOVÁ - Mezi dnem a nocí, galerie Chodovská tvrz, 06. 01. 2010 - 28. 01. 2010

16.01.2010 20:09

Autorčina úvaha k výstavě: "Od samého počátku tvorby jsem okouzlena lidským tělem, jeho gesty a prožitky. Stavím si na vlastní piedestal opravdové, obnažené prožívání. Záměrně zobrazuji těla bez kostýmů, abych tak předešla jejich zařazování v čase, do chronicky známých rolí. Mnohdy z toho samého důvodu vynechávám i vlasy


Mžiky Jitky Kůsové-Valevské (1962)

Na rozdíl od plastických chirurgů, kteří berou tváři a tělu výraz, snažím se o vyzdvižení krásy z prožitého. Vidím v současné době kult sterilně vyhlížejících úspěšných lidí, kteří se učí, jak nedat své prožitky najevo. Přitom je to to jediné, co je jenom naše a čím se každý od každého odlišujeme. Mé obrazy jsou záznamy člověka v nezvyklých pohledech. Tématicky mohu „mžikem“ přecházet mezi biblickými příběhy, které se snažím zbavit pathosu a nadpozemskosti, a neustálým bojem o emancipaci citů, postavení žen, přiznání si vlastních slabostí.

 Pracuji se strukturami v expresivní barevnosti tak, že teprve mezi nimi zlehka od nejtenčích linek začnu rozeznávat gesto, tvář. Jako na první pohled, oko zaznamená jen něco, zbytek doplní mozek. Necítím nutnost úplné opisnosti.
V sochařské tvorbě přistupuji k tvorbě klasičtěji. Nejprve je to závazkem vůči materiálu. Pískovec, jako pozůstatek moří, mi přeneseně dává sílu i prostor. Proto jsou témata vedena v co nejčistší jednoduchosti a univerzálnosti, tak, aby byla sdělná pro různé kultury i náboženství. Co nelze v hrubé hmotě pískovce, to lze v pružném dřevu. Každý materiál dovoluje jiné možnosti. Témata, která mi přichází se dřevem, využívají právě s pnutím, samonosné tvary. Nově jsem začala pracovat také s laminem a epoxidy. Chtěla jsem vytvořit sochu-nesochu. Takový otisk postavy ve vzduchu nebo snad jen v čase. Socha času, jako veličiny.

Neomezuji se na jediný výtvarný výraz, a proto třeba při určitém pocitu hledám a abstrahuji až do geometrických symbolů nebo gestických čar. Moje tvorba je jako tříbení si jazýčku v diskusním kroužku mé hlavy."

Choovská tvrz -  Velká galerie

Ledvinova 9
149 00 Praha 4
tel.: 267 914 831
info@chodovskatvrz.cz
Galerie otevřena
út - ne, 13.00 - 19.00

www.chodovskatvrz.cz

zdroj: TZ Chodovská tvrz

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 29.03.2024

Svátek má Taťána

Citát pro dnešní den

Není umění nikdy nespadnout, ale vždy se znovu zvednout.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz