Výstava Praha - Jitka KŮSOVÁ - Mezi dnem a nocí, galerie Chodovská tvrz, 06. 01. 2010 - 28. 01. 2010

16.01.2010 20:09

Autorčina úvaha k výstavě: "Od samého počátku tvorby jsem okouzlena lidským tělem, jeho gesty a prožitky. Stavím si na vlastní piedestal opravdové, obnažené prožívání. Záměrně zobrazuji těla bez kostýmů, abych tak předešla jejich zařazování v čase, do chronicky známých rolí. Mnohdy z toho samého důvodu vynechávám i vlasy


Mžiky Jitky Kůsové-Valevské (1962)

Na rozdíl od plastických chirurgů, kteří berou tváři a tělu výraz, snažím se o vyzdvižení krásy z prožitého. Vidím v současné době kult sterilně vyhlížejících úspěšných lidí, kteří se učí, jak nedat své prožitky najevo. Přitom je to to jediné, co je jenom naše a čím se každý od každého odlišujeme. Mé obrazy jsou záznamy člověka v nezvyklých pohledech. Tématicky mohu „mžikem“ přecházet mezi biblickými příběhy, které se snažím zbavit pathosu a nadpozemskosti, a neustálým bojem o emancipaci citů, postavení žen, přiznání si vlastních slabostí.

 Pracuji se strukturami v expresivní barevnosti tak, že teprve mezi nimi zlehka od nejtenčích linek začnu rozeznávat gesto, tvář. Jako na první pohled, oko zaznamená jen něco, zbytek doplní mozek. Necítím nutnost úplné opisnosti.
V sochařské tvorbě přistupuji k tvorbě klasičtěji. Nejprve je to závazkem vůči materiálu. Pískovec, jako pozůstatek moří, mi přeneseně dává sílu i prostor. Proto jsou témata vedena v co nejčistší jednoduchosti a univerzálnosti, tak, aby byla sdělná pro různé kultury i náboženství. Co nelze v hrubé hmotě pískovce, to lze v pružném dřevu. Každý materiál dovoluje jiné možnosti. Témata, která mi přichází se dřevem, využívají právě s pnutím, samonosné tvary. Nově jsem začala pracovat také s laminem a epoxidy. Chtěla jsem vytvořit sochu-nesochu. Takový otisk postavy ve vzduchu nebo snad jen v čase. Socha času, jako veličiny.

Neomezuji se na jediný výtvarný výraz, a proto třeba při určitém pocitu hledám a abstrahuji až do geometrických symbolů nebo gestických čar. Moje tvorba je jako tříbení si jazýčku v diskusním kroužku mé hlavy."

Choovská tvrz -  Velká galerie

Ledvinova 9
149 00 Praha 4
tel.: 267 914 831
info@chodovskatvrz.cz
Galerie otevřena
út - ne, 13.00 - 19.00

www.chodovskatvrz.cz

zdroj: TZ Chodovská tvrz

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 29.04.2024

Svátek má Robert

Citát pro dnešní den

Lidé pro samé žití zapomínají žít.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz