Výstavy Praha – Entropa Davida Černého v centru DOX

16.08.2009 09:14

Dox je místem, kde nepředvídatelnost umění je hodnotou, jež umožňuje nečekaný přínos. Dílo Entropa a její příběh je toho ideálním příkladem,“ říká Leoš Válka, ředitel Centra současného umění DOX, kde bude plastika Davida Černého vystavena od 12. června do 4. ledna 2010.

Výstavy Praha – Entropa Davida Černého v centru DOX

Kontroverzně proslavené dílo, které sochař vytvořil u příležitosti předsednictví České republiky v Radě Evropské unie v Bruselu, tak mohou konečně posoudit i čeští občané.
Po dobu vystavení v centru DOX mohou diváci přímo na místě hlasovat, zda se jim Entropa líbí či nikoliv. Své názory mohou také vyjádřit na stránkách www.tyden.cz.
Plastika, která provokujícím způsobem zobrazuje stereotypy spojované s jednotlivými zeměmi EU, vzbudila totiž mnoho emocí a diskusí v Česku i ve světě. Pobouřila nejvíce Bulharsko, turecký záchod „představující" tuto zemi musel být zakryt.

Publikum se může těšit na celou řadu doprovodných akci. Kupříkladu se bude diskutovat o tom, co pro nás znamená Evropa. Dalším tématem bude propagace české kultury v zahraničí. Právě v tomto směru učinil David Černý pro Českou republiku mnoho. Dle britského listu The Guardian je plastika z marketingového hlediska neskutečně úspěšná – málokterému uměleckému dílu se podaří dostat do hlavních zpráv po celé Evropě!

Černý mystifikoval dokonce i českou vládu, neboť plastiku vydával za práci 27 evropských umělců. Ve skutečnosti mu pomohli vytvořit neexistující weby fiktivních tvůrců především Krištof Kintera a Tomáš Pospiszyl. Černý se posléze omluvil a dodal: „Věděli jsme, že k odhalení pravdy dojde. Ještě předtím jsme chtěli vědět, zda se Evropa dokáže sama sobě zasmát. Na počátku ale byla otázka, co vlastně o Evropě víme." Plastika Entropa „paroduje společensky angažované umění, které balancuje na hraně mezi rádoby kontroverzními útoky na národní charakter a nezávadnou výzdobou oficiálních prostor," nechal se slyšet autor.

Kniha David Černý: Promrdané roky III, The Fucking Years III je k dostání v v Centru současného umění DOX, 29. června vyšla spolu s týdeníkem Respek (www.respekt.cz).

Partneři Centra DOX: Hlavní město Praha a TECHO, a.s.
Mediální partner výstavy: časopis Týden
Výstava vznikla za podpory Ministerstva kultury ČR.

David Černý

Ve své tvorbě využívá David Černý groteskní nadsázky i mystifikace častěji, neboť je právem považuje za autentické prostředky (nejen) současného umění. Vzpomeňme třeba na vzrušení, které vyvolal Růžovým tankem – přemalováním vojenského tanku – památníku sovětské armádě v Praze na Smíchově, na růžovo (1991). Politicky motivovaná akce měla velký mediální dosah. Kontroverzně může být vnímán i Viselec (1996) v pražské Jilské ulici či Sv. Václav v pasáži Lucerna (1999) obrácený hlavou dolů. Shovívavěji bylo přijato 10 obřích Miminek na Žižkovském televizním vysílači (2001). Sérii bronzových modelů z českých dějin Český betlém lze vidět v automobilovém muzeu ve Wolfsburgu. K Černého pracím patří interaktivní fontána v pražské Hergetově cihelně, autobusová zastávka v Liberci nebo hlavou přístupné zadky u pražské galerie Futura. Mnoho finančně náročných a provokujících děl však zůstává nerealizováno.

A jak slavný sochař začínal? Studoval design a sochařství na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. S nezávislou scénou konce 80. let a začátku 90. let vytvářel instalace a performance, podílel se na aktivitách Bullshitfilmu. Tehdy vystavoval pod Stalinovým pomníkem a vytvořil Létající dolary pro Muzeum Andy Warhola v Medzilaborcích. Větší ohlas měla až jeho socha Kráčejícího trabanta na Staroměstském náměstí (1990). Rozbouřit veřejné mínění se pokusil i mystifikační akcí Den zabíjení v Madridu a v Londýně v rámci festivalu Edge 92. Po výstavě ve Špálově galerii roku 1993 žil dva roky v New Yorku (1994 – 1996). Vystavoval v galerii Ronadla Feldmana a účastnil se putovní výstavy Beyond Belief. Po návratu spolupracoval i s filmem.


Další výstavy v centru DOX


Douglas Gordon: Krev, pot, slzy – do 27. září, obsáhlá přehlídka tvorby jednoho z nejrespekto­vanějších představitelů současného světového umění.

Čtrnáct S – Čtrnáct umělců prezentuje čtrnáct témat ovlivňujících lidské vztahy, rodiny, společenství a systémy, která jsou formálně spojeny písmenem S. Výstava probíhá do 16. srpna

DOXNANO – do 9. července, projekt představuje spolupráci umělců s vědeckými týmy a pracovišti v oblasti nových materiálových technologií a zároveň mapuje české umělce zabývající se novou vizuální uměleckou disciplínou nanoARTEM a ideovými koncepty nano.

Kontakty


Centrum současného umění DOX
Adresa kanceláře
Vojtěšská 8, 110 00 Praha 1
Tel: +420 224 930 927
E: media@doxpra­gue.org

Adresa výstavních prostor
Poupětova 1a, 170 00 Praha 7
www.doxprague.org

Otevírací hodiny
Po: 10 – 18

David Černý – zastavení v Praze  /klikni/

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 06.05.2024

Svátek má Radoslav

Citát pro dnešní den

Cesta bez překážek obvykle nevede nikam.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz