Výstavy Praha, náš Tip – Jiří Anderle: batrachomyomachia, (žabomyší a jiné války )

24.07.2009 21:42

Tvorba Jiřího Anderleho 1959–2009. Retrospektivní výstava významného, světově známého českého malíře a grafika, doprovázená obsáhlým katalogem do 04. 10. 2009.

Výstavy Praha, náš Tip –  Jiří Anderle: batrachomyomachia, (žabomyší a jiné války )

Jiří Anderle je umělec, jehož tvorba se vyznačuje především schopností pronikat do myšlenkového a výrazového bohatství lidstva. Soustřeďuje se na nejhlubší zákoutí našeho společného dědictví a z nesčetných vědomých a podvědomých představ vytváří umělecká díla, v nichž se stýká minulost a přítomnost, sen a skutečnost.

Výsledkem jsou působivé metafory o lidském životě a jeho složitém spektru morality, povahových rysů a zkušeností.

 
NewAge-krokodýl, 2001, akryl na plátně 
Rozsáhlé a různorodé dílo, které Anderle vytvořil za více než padesát let, zahrnuje grafické listy, obrazy a plastiky. Při veškeré rozmanitosti forem a technik můžeme vnímat v Anderleho projevu společného jmenovatele kritického humanistického vidění, hodnotícího konkrétní historické jevy i obecná lidská témata, a to cestou groteskních proměn, během nichž se lidské tělo stává hmatatelným metaforickým ztělesněním vnitřní povahy.

Jedním z nejdůležitějších rysů díla Jiřího Anderleho je stálá inspirace primárními kulturami, ještě donedávna označovanými jako „primitivní“. Tato inspirace poskytuje jeho výrazu, vycházejícímu z racionálně založené renesanční tradice, temný a intuitivní kontrapunkt.

Vzájemná souhra mezi projevy kultivovanosti a živelnosti, uváženosti a spontánnosti, sebeovládání a výbušnosti – vytváří napětí, determinující Anderleho umělecký rukopis. Toto napětí, propůjčující jeho obrazům nezřídka zneklidňující energii, vyvěrá z věčně proměnlivé rovnováhy mezi těmito póly.

 
Hostina, 1987–1988 
Od svého nástupu na českou výtvarnou scénu v polovině 60. let 20. století v rámci návratu k figuraci získal Jiří Anderle zcela ojedinělé místo nejen v domácím, ale i v mezinárodním kulturním kontextu.
Jeho dílo je zastoupeno ve sbírkách řady českých a světových muzeí a galerií (např. Národní galerie v Praze, Albertina, Centre Georges Pompidou, Stedelijk Museum, The Museum of Modern Art v New Yorku, The Metropolitan Museum of Art).

Výstava, připravená pro Galerii hlavního města Prahy, prezentuje průřez autorovým grafickým, malířským a plastickým dílem s důrazem na „věčnou“ tematiku mezilidského zápasu odehrávajícího se v dramaticky existenciální rovině i v rovině trapně banální.


--------------------------------------------------------------------------------

Vstupné: 120,– / 60,– Kč
Autor výstavy: Richard Drury
Záštitu nad výstavou převzali prezident České republiky Václav Klaus a primátor hlavního města Prahy Pavel Bém.

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 01.05.2024

Svátek má Svátek práce

Citát pro dnešní den

Život přináší jeden problém za druhým. Můžeme nad nimi bědovat nebo je můžeme řešit!

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz