Výstavy Praha – Olaf Breuning, LANGHANS GALERIE 19. 6. – 27. 9. 2009

08.08.2009 14:07

Olaf Breuning překvapivě a hravě kombinuje realitu s iluzí, autentičnost s vyumělkovaností, barbarství s kultivovaností.

Výstavy Praha – Olaf Breuning,  LANGHANS GALERIE  19. 6. – 27. 9. 2009

Neposednost ducha, který překračuje konvence, vnímavost k absurditě okolního světa, smysl pro detail a preciznost se odrážejí ve všech oblastech, ve kterých vytváří svá díla – fotografie, kresby, instalace a sochy i filmové projekty.

 Olaf Breuning, hvězda současné světové umělecké scény, se narodil roku 1970 v Schaffhau­senu ve Švýcarsku. Vystudoval fotografii na Hochschule für Kunst und Gestaltung v Curychu, žije a pracuje v New Yorku. V posledních letech upoutal pozornost samostatnou výstavou Oh yes…it is a garden!  v Chisenhale Gallery v Londýně (2005), Olaf Breuning  v Migros Muzeu v Curychu (2007), a v roce 2008 účastí na Whitney Biennial v New Yorku.

 Autorská výstava, kterou Olaf Breuning připravil ve spolupráci s týmem Langhans Galerie Praha, je jeho první samostatnou výstavou v České republice.

 Ve vstupní místnosti galerie nás uvítá fotografie Cavewoman (Pravěká žena), z roku 2000, která připomíná Breuningovo období z přelomu století, kdy se věnoval „hororové, pravěké„, či „rytířské“ tématice. Jako jednu z inspirací pro toto období své tvorby autor uvádí zážitek z dětství. Tehdy často navštěvoval regionální muzeum v rodném Schaffhausenu a nejvíc ho fascinovala místnost, kde mohl přes sklo pozorovat výjevy ze života pravěkých lidí. Tato fotografie, zobrazující mimo jiné průchod pravěkou jeskyní, symbolizuje iniciační zážitek vstupu do světa fantazie a zároveň obrácení se k otázkám po smyslu lidského bytí. Výběr fotografií z let 1997–2008 pak představuje různá témata, od kritických komentářů současného světa po výtvarné situace, které prozrazují autorovo sochařské vnímání prostoru.

Nejnovější fotografický cyklus Color Studies (2009), který byl premiérově vystaven v dubnu tohoto roku v Kodama Gallery v Kjótu, je koncentrovanou studií práce s plochami barev. I když bychom mohli mluvit o redukci či abstrahování obrazových prvků, tato série si stále uchovává živost, vtip a překvapení ze hry s prostorem.

 Instalace Only One (Jen jeden, 2000), spadající do již změněného „rytířského" období Breuningovy tvorby, je instalována ve sklepních prostorách galerie. Rytířova výbava pochází s různých regionů i období, stejně jako meče a dýky, které trčí z jeho těla, jsou replikami zbraní objevujících se ve válečných velkofilmech z různých dob včetně budoucnosti.

V ironických a hravých instalacích Mr. Sushi (2005), Der Teich (Rybník, 2007), a The Eatmes (Mňamkové, 2007) autor vytváří z nečekaného materiálu (vosk, keramika nebo plast) běžné předměty z našeho života. V těchto instalacích nás autor nezavaluje názory či fakty, ale velmi jednoduchou formou provokuje naši zvědavost a fantazii – klade otázky, kde jsme se již z danými objekty (například jídlem nebo keramickým servisem) setkali a proč bychom o nich měli znovu přemýšlet.

 Komorní projekce filmu Home (2004), který české publikum mohlo zhlédnout na Bienále současného umění ve Veletržním paláci v roce 2006, vtahuje návštěvníka do tématu hledání vlastní identity a smyslu života, které Breuning rozvíjí ve filmu Home 2 (2007). Tato 30 minutová, formou domácího promítání instalovaná projekce, se stala hitem loňského Whitney Biennial v New Yorku. V díle Home 2 sledujeme cestování hlavního hrdiny po Papue Nové Guineji. Herec a dlouholetý Breuningův kamarád Brian Kerstetter, průvodce a vypravěč s ledově modrými kontaktními čočkami, proniká během svých cest do různých prostředí a situací, ať už jako cynický glosátor, nebo naivní přímý účastník. Svou pouť končí jako ztroskotanec bez domova. Breuning jednoduchými prostředky filmového záznamu zkoumá základní lidskou potřebu náležet ke společenství v podmínkách globalizovaného a zároveň roztříštěného svě­ta.

Jako nahlédnutí do autorovy kuchyně Vám nabízíme v českém překladu dva texty z knihy Home, ve kterých jejich autor a protagonista filmů Home  i Home 2 Brian Kerstetter popisuje natáčení. Texty jsou nejenom zábavným čtením, ale velmi přesně zachycují tvůrčí proces i atmosféru vzniku filmu.

 Olaf Breuning představuje také 15 kreseb, vtipných glos lidského života s kvalitou ironizující karikatury, které vznikají většinou v jeho oblíbené newyorské kavárně. Kresby pro Breuninga plní úlohu deníkových záznamů zachycujících prchavé okamžiky i momentální nápady.

Soubor kreseb vzniklých při plavbě slavným zaoceánským parníkem Queen Mary vyšel ve stejnojmenné knize, která je po dobu výstavy za zvýhodněnou cenu k zakoupení v galerii.

 Za zapůjčení děl děkujeme Olaf Breuning Studio, New York, a Galerie Nicola von Senger, Zürich.

 Koncepce výstavy: Olaf Breuning, David Korecký, Rolf Wismer

Textová spolupráce a PR: Kateřina Kloubová

Překlady: Petra Key, Derek Paton

Grafický design: Robert V. Novák

Technická spolupráce: Jan Haubelt, Václav Kubela, Iva Poláková, Jiří Vyhnal a studio DOT OR  NOT art of print

Ředitelka galerie: Zuzana Meisnerová Wismer

Výstava se koná pod osobní záštitou velvyslance Švýcarska v České republice, J.E. pana Jean-Francois Kammera.

Výstava je uspořádána s podporou Pro Helvetia, Swiss Arts Council; Swiss Air; Magistrátu hl. města Prahy a Ministerstva kultury ČR

 Více o autorovi http://www.olafbreuning.com/

LANGHANS GALERIE PRAHA 19. 6. – 27. 9. 2009

Více o výstavách: www.langhansgalerie.cz/

zdroj TZ: LANGHANS GALERIE

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Olaf Breuning


Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 19.04.2024

Svátek má Rostislav

Citát pro dnešní den

Zázrak není létat vzduchem nebo chodit po vodě, ale chodit po zemi.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz