Botanická v Troji zve o víkendech do kavárny - "Pozvání na kafe"

11.08.2010 08:31

Oslava druhého nejoblíbenějšího nápoje... Výstava Káva: 7. – 29. srpna 2010, denně 9 – 19 hodin, BZ v Troji – výstavní sál. Káva je obvykle horký nápoj z plodů kávovníku. Označuje také prášek, který se k výrobě nápoje používá. Ten se získává mletím pražených semen kávovníku. Káva je hned po čaji druhým nejoblíbenějším nápojem na světě, a více než třetina obyvatelstva Země ji pije každý den. Káva je charakteristická svou silnou vůní a černou barvou.

Výstava Káva - Botanická zahrada v Tróji

Účinky a příjemná chuť kávových zrnek jsou lidem známé už přes 2000 let, ale teprve asi v 15. století z nich byl uvařen nápoj. Káva se odborně připravuje jako směs plodů různých druhů kávovníku. Nejčastěji se setkáváme s plody Koffea Robusta a Koffea Arabica (méně používanné Excelsa a Liberica se na trhu vyskytují zřídka). Pro přípravu kávy v našich zeměpisných šířkách se používají jen dva základní typy: káva arabica a robusta...

Pravlastí kávovníku je Africký kontinent, konkrétně Etiopie. Odtud se káva dostala do Arábie, která je považována za kolébku kávy. V současné době se ovšem kávovníky pěstují po celém světě. Všude v oblastech, kde je pro jejich růst příznivé podnebí a kde jsou vhodné přírodní podmínky. Kávovníky v průběhu svého růstu potřebují dostatek vláhy i slunce, proto se jim nejlépe daří ve vlhkém tropickém pásmu. Každému druhu kávovníku ale vyhovuje trochu odlišné podnebí. Kávovníkové stromy nebo keře se dožívají poměrně vysokého věku (až třiceti let), ovšem v této době už poskytují nižší úrodu; nejvyšší výnosy dávají kávovníky po pěti až šesti letech...

Výstava o kávě představí rostlinu a dozvíte se víc o pěstování kávovníku v domácích podmínkách, o pěstování rostlin na plantážích a o zpracování kávových zrnek. Trochu nahlédneme i do historie přípravy kávy.
Výstava KÁVA byla uskutečněna za laskavé spolupráce pana Miloše Kotrby, vášnivého kávového sběratele.
Po dobu akce, každý víkend (od 10:00 do 17:00) zajišťuje ochutnávku kávy ve výstavním sále firma NESPRESSO,

Více informací www.botanicka.cz

Autor: TZ botanická zahrada

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 28.04.2024

Svátek má Vlastislav

Citát pro dnešní den

Když se jedna brána ke štěstí zavírá, druhá se otevírá. My však často dlouho zíráme na vchod, který se uzavřel, a ani si nevšimneme toho, který se pro nás otevřel.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz