Botanická zahrada v Troji láká na „šiškonoše“ JEHLIČNATÁ NEJ. od 9. října do 28. listopadu

08.10.2010 07:04

Jehličnany (Pinopsida) jsou třídou nahosemenných rostlin. Také se nazývají konifery (tj. v doslovném překladu „šiškonoši“ - conus = šiška). Pyšní se superlativy NEJ... mezi všemi žijícími organismy na naší planetě:  NEJVĚTŠÍ co do objemu je strom sekvojovec obrovský dorůstající výšky téměř 90 metrů  NEJSTARŠÍM stromem je borovice osinatá s věkem skoro 5.000 let.

„šiškonoše“ JEHLIČNATÁ NEJ

Během výstavy budete moci shlédnout druhy nejen těchto rostlin vysazených u nás v BZ, s mnoha šokujícími informacemi. Příjemným doplňkem bude expozice čarověníků - oblíbených jehličnanů - miniatur.  Zajímavý doprovodný program:

Jehličnanový jarmark:
o víkendech 23.10. - 24.10. a 27.11 - 28.11. na venkovní expozici Areálu JIH
budete si moci zakoupit méně běžné jehličnany, které 100% nekoupíte v žádném supermarketu – půjde především o miniatury vhodné pro všechny typy zahrad.

Provázení po jehličnanech:
23.10. a 27.11. provází kurátor sbírky Ing. Eduard Chvosta.
Sraz účastníků je vždy v 10 h u pokladny venkovní expozice Areálu JIH.
Kurátorem výstavy je Ing. Eduard Chvosta.


JEHLIČNANY TROPŮ A SUBTROPŮ: 9. - 31. října, úterý až neděle 9 – 17 h, Botanická zahrada v Troji - ve Fata Morgana

Tropické a subtropické jehličnany jsou tak málo známou skupinou dřevin, že jsme se to rozhodli změnit. Dozvíte se zajímavosti o jehličnanech Austrálie, jaký vánoční stromeček byste mohli mít v Africe, z kterých druhů se pěstují bonsaje ve Vietnamu a jaké konifery si zahrály ve slavné filmové verzi trilogie Pán prstenů. A možná i vaši domácnost sdílí stromek, který vám v květinářství prodali pod jménem „pokojová jedle" - v tom případě pěstujete araukárii z ostrova Norfolk a přijďte se dozvědět, co vás čeká.  Kurátorkou tropické části výstavy je Ing. Romana Rybková.


Vůně jehličí aneb Poznávejte jehličnany všemi smysly – hmatová výstava: 15. - 24. října, denně 9 – 17 h, Botanická zahrada v Troji – výstavní sál Areál JIH 
Výstava seznámí vidoucí i nevidomé návštěvníky s různorodostí jehličnatých dřevin. Každý, kdo výstavu navštíví, si možná uvědomí, jak rozmanitý je svět jehličnanů od živých rostlin: přes šišky a plody. Letos už druhou hmatovou výstavu stejně jako ty předchozí doplní zvukový průvodce, popisky v brailově písmu a různé „špeky“.

Na všechny vystavené exponáty si MUSÍTE sáhnout. Na výstavě budete mít možnost zapojit nejen zrak, ale i hmat, čich, sluch a chuť.

K dispozici je také průvodcovská služba po celou dobu výstavy. Pro větší skupiny je nutná rezervace:  Eva Vítová 603 582 191, pruvodci@botanicka.cz.

 

ŠIŠKY: 9.10.-28.11. denně říjen 9 – 17, listopad 9 – 16 h, Botanická zahrada v Troji – venkovní expozice Areál JIH vč. výstavního sálu

Bohatá sbírka samičích květenství nahosemenných rostlin... Těmi největšími jsou až 50 cm dlouhé šišky z borovice Lambertovy, zcela miniaturní pocházejí cypřišků. Pozorný návštěvník získá zajímavé informace o jehličnanech mírného pásma.

Expozici doplní perokresby LÍDY BUSINSKÉ a fotografie.


Co už víte, či tušíte:
Jehličnany jsou vývojově mnohem starší než listnaté stromy, v prehistorii byly dominantními rostlinami.
Nejpůvodnější jehličnany se objevují již koncem geologického období karbonu v prvohorách. Jejich tvarová a druhová rozmanitost se výrazněji objevuje ve druhohorách v juře a vrcholu dosahuje v křídě.
Svým majestátným vzhledem a ´zakletým´ klidem působí blahodárně na lidskou psychiku, proto je často pro potěchu duše vysazujeme do blízkosti lidských sídel nebo je navštěvujeme na původních stanovištích...
V ČR roste zhruba 50 druhů jehličnanů.

Ginkgo biloba L. - Jinan dvoulaločný sice zařazujeme mezi jehličnany, ale ve skutečnosti je jediným zástupcem skupiny rostlin primitivnějších než pravé jehličnany.Tento třetihorní relikt označil Charles Robert Darwin za "živou fosilii." Pochází pravděpodobně z jihovýchodní Číny. Do Evropy byl dovezen poprvé v roce 1727. V našich podmínkách dosahuje tento opadavý dvoudomý jehličnan výšky kolem 25 m.

Více informací z botanické zahrady na: www.botanicka.cz

 

Autor: TZ: Botanická zahrada

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 29.03.2024

Svátek má Taťána

Citát pro dnešní den

Není umění nikdy nespadnout, ale vždy se znovu zvednout.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz