Botanická zahrada v Troji láká na „šiškonoše“ JEHLIČNATÁ NEJ. od 9. října do 28. listopadu

08.10.2010 07:04

Jehličnany (Pinopsida) jsou třídou nahosemenných rostlin. Také se nazývají konifery (tj. v doslovném překladu „šiškonoši“ - conus = šiška). Pyšní se superlativy NEJ... mezi všemi žijícími organismy na naší planetě:  NEJVĚTŠÍ co do objemu je strom sekvojovec obrovský dorůstající výšky téměř 90 metrů  NEJSTARŠÍM stromem je borovice osinatá s věkem skoro 5.000 let.

„šiškonoše“ JEHLIČNATÁ NEJ

Během výstavy budete moci shlédnout druhy nejen těchto rostlin vysazených u nás v BZ, s mnoha šokujícími informacemi. Příjemným doplňkem bude expozice čarověníků - oblíbených jehličnanů - miniatur.  Zajímavý doprovodný program:

Jehličnanový jarmark:
o víkendech 23.10. - 24.10. a 27.11 - 28.11. na venkovní expozici Areálu JIH
budete si moci zakoupit méně běžné jehličnany, které 100% nekoupíte v žádném supermarketu – půjde především o miniatury vhodné pro všechny typy zahrad.

Provázení po jehličnanech:
23.10. a 27.11. provází kurátor sbírky Ing. Eduard Chvosta.
Sraz účastníků je vždy v 10 h u pokladny venkovní expozice Areálu JIH.
Kurátorem výstavy je Ing. Eduard Chvosta.


JEHLIČNANY TROPŮ A SUBTROPŮ: 9. - 31. října, úterý až neděle 9 – 17 h, Botanická zahrada v Troji - ve Fata Morgana

Tropické a subtropické jehličnany jsou tak málo známou skupinou dřevin, že jsme se to rozhodli změnit. Dozvíte se zajímavosti o jehličnanech Austrálie, jaký vánoční stromeček byste mohli mít v Africe, z kterých druhů se pěstují bonsaje ve Vietnamu a jaké konifery si zahrály ve slavné filmové verzi trilogie Pán prstenů. A možná i vaši domácnost sdílí stromek, který vám v květinářství prodali pod jménem „pokojová jedle" - v tom případě pěstujete araukárii z ostrova Norfolk a přijďte se dozvědět, co vás čeká.  Kurátorkou tropické části výstavy je Ing. Romana Rybková.


Vůně jehličí aneb Poznávejte jehličnany všemi smysly – hmatová výstava: 15. - 24. října, denně 9 – 17 h, Botanická zahrada v Troji – výstavní sál Areál JIH 
Výstava seznámí vidoucí i nevidomé návštěvníky s různorodostí jehličnatých dřevin. Každý, kdo výstavu navštíví, si možná uvědomí, jak rozmanitý je svět jehličnanů od živých rostlin: přes šišky a plody. Letos už druhou hmatovou výstavu stejně jako ty předchozí doplní zvukový průvodce, popisky v brailově písmu a různé „špeky“.

Na všechny vystavené exponáty si MUSÍTE sáhnout. Na výstavě budete mít možnost zapojit nejen zrak, ale i hmat, čich, sluch a chuť.

K dispozici je také průvodcovská služba po celou dobu výstavy. Pro větší skupiny je nutná rezervace:  Eva Vítová 603 582 191, pruvodci@botanicka.cz.

 

ŠIŠKY: 9.10.-28.11. denně říjen 9 – 17, listopad 9 – 16 h, Botanická zahrada v Troji – venkovní expozice Areál JIH vč. výstavního sálu

Bohatá sbírka samičích květenství nahosemenných rostlin... Těmi největšími jsou až 50 cm dlouhé šišky z borovice Lambertovy, zcela miniaturní pocházejí cypřišků. Pozorný návštěvník získá zajímavé informace o jehličnanech mírného pásma.

Expozici doplní perokresby LÍDY BUSINSKÉ a fotografie.


Co už víte, či tušíte:
Jehličnany jsou vývojově mnohem starší než listnaté stromy, v prehistorii byly dominantními rostlinami.
Nejpůvodnější jehličnany se objevují již koncem geologického období karbonu v prvohorách. Jejich tvarová a druhová rozmanitost se výrazněji objevuje ve druhohorách v juře a vrcholu dosahuje v křídě.
Svým majestátným vzhledem a ´zakletým´ klidem působí blahodárně na lidskou psychiku, proto je často pro potěchu duše vysazujeme do blízkosti lidských sídel nebo je navštěvujeme na původních stanovištích...
V ČR roste zhruba 50 druhů jehličnanů.

Ginkgo biloba L. - Jinan dvoulaločný sice zařazujeme mezi jehličnany, ale ve skutečnosti je jediným zástupcem skupiny rostlin primitivnějších než pravé jehličnany.Tento třetihorní relikt označil Charles Robert Darwin za "živou fosilii." Pochází pravděpodobně z jihovýchodní Číny. Do Evropy byl dovezen poprvé v roce 1727. V našich podmínkách dosahuje tento opadavý dvoudomý jehličnan výšky kolem 25 m.

Více informací z botanické zahrady na: www.botanicka.cz

 

Autor: TZ: Botanická zahrada

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 29.04.2024

Svátek má Robert

Citát pro dnešní den

Lidé pro samé žití zapomínají žít.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz