Historie ZOO Praha – prvních 40 let zápasů a úspěchů

31.03.2009 01:06

Knížka, která vyšla koncem minulého roku, je svědectvím toho, kolik úsilí a kolik lidských osudů spojuje pražská ZOO. Považujeme ji dnes za naprostou samozřejmou součást našeho života. O historii jejího vzniku se dozvíme z knihy Romany Anděrové.

Historie ZOO Praha – prvních 40 let zápasů a úspěchů

Určitě málokdo z nás si uvědomuje, co všechno předcházelo tomu, než ZOO měla takovou podobu, jak ji známe z dnešní doby. Než si  do zahrady na jaře opět vyjdeme, bylo by možná dobré si přečíst  pár řádek. Příběh o obrovské lidské nezdolnosti, touze a vyplněných snech, kterým předcházela těžká a složitá cesta. Mluvíme o zakladateli profesoru Jiřím Jandovi, který stál na samotném počátku celého tohoto „zvířecího" příběhu. „ Ze všech úkolů zoologické zahrady největším a nejdůležitějším jest sblížiti člověka se zvířetem."

Kniha mapuje prvopočátky vlastních úvah o myšlence založení  zoo jako takové. Jsou zde popsány okamžiky, kdy se po dlouhých peripetiích,  tahanicích a rozdílnostech názorů podařilo konečně pro ZOO ustanovit místo a položit základní kámen. Od první zmínky v roce 1881 v novinách, kdy vyšla výzva hraběte Sweerts-Sporka k založení  ZOO v Praze, uběhlo dlouhých padesát let, než mohli první návštěvníci překročit bránu zahrady v roce 1931.

Knížka je chronologickým výčtem událostí od samotných počátků vzniku zahrady, popisuje pravdivě založení a počátky, válečné období i období socialistického budování zahrady až do počátku sedmdesátých let. Prvních 40 let zápasů a úspěchů. Je to jímavý, pravdivý a krásný příběh, který stojí za to si přečíst.

ZOO PRAHA: http://www.zoopraha.cz/cs/

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Historie ZOO Praha


Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 18.05.2024

Svátek má Nataša

Citát pro dnešní den

Stárnout začínáme, když rezignujeme na mládí.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz