Recepty - Dobré bramborové knedlíky - podrobně

30.01.2010 06:00

Porce

3 šišky knedlíků

Příprava

Do 40 min

Suroviny:

Brambory vařené 1kg, vejce 2ks, sůl 1-1a1/2lžičky, krupička dětská 100g, mouka hrubá 100g, solamyl lžíce(nemusí být). Voda na uvaření + sůl.

Postup:

Brambory uvaříme ve slupce skoro do měkka,ihned poté slijeme a necháme úplně vychladnout(oni ještě tím horkem dojdou).Poté brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle na vál,poté brambory posypeme krupičkou,moukou a solamylem,osolíme přidáme vejce a vše zpracujeme v pevné těsto-pokud je potřeba přidáváme mouku i krupičku e stejné množství.Těsto má být pevné,skoro nelepivé a pokud do něj uděláme důlek,má držet tvar asi jako v plastelíně.Těsto zpracováváme rychle-dlouhým hnětením řídne(tak jako většina bramborových těst). Hotové těsto rozdělíme na tři stejné díly,z každého uděláme bochánek,který hned rozválíme do tvaru knedlíku(podsypávám hrubou moukou) a okamžitě dáváme do vroucí vody.Knedlíky nám klesnou ke dnu,tak je opatrně za pár sekund odlepíme ode dna a od sebe,přiklopíme a vaříme středním varem 9min,poté je vařečkou otočíme,znovu přiklopíme a vaříme dalších 9min.Poté jeden knedlík vyjmeme(prkýnkem,podběrkou na knedle,..),rozkrojíme nití vejpůl a podíváme se jestli je těsto uprostřed knedlíku uvařené-pakliže není,knedlík hned vrátíme do vroucí vody k ostatním a ještě chvíli povaříme. !!!Vodu na knedlíky dáme vařit před zpracováním surovin,aby jsme je pak mohli ihned přendat do vroucí osolené vody!!! Když dělám z těsta šištičky,vložím je do vroucí vody,opatrně promíchám a minutku po vyplavání na povrch jsou uvařené

Poznámka:

Z tohoto těsta dělám knedlíky,noky šištičky,..už hodně let a pokud z uvařených brambor přímo neteče voda(špatná odrůda,nebo brambory),tak se vždy povedou. Brambory na knedlíky si vařím nejraději večer,do rána vychladnou a můžu z nich v klidu dělat.Brambory nevařím úplně do měkka,1.ještě dojdou a za 2.knedlíky nemají tendenci se pak rozvářet. Recept asi vypadá dlouze a složitě,ale je jen podrobně rozepsaný,aby se i začínající kuchařinky orientovali co a jak ;-).

Autor: mirca75

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 29.03.2024

Svátek má Taťána

Citát pro dnešní den

Není umění nikdy nespadnout, ale vždy se znovu zvednout.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz