Recepty - Dobré bramborové knedlíky - podrobně

30.01.2010 06:00

Porce

3 šišky knedlíků

Příprava

Do 40 min

Suroviny:

Brambory vařené 1kg, vejce 2ks, sůl 1-1a1/2lžičky, krupička dětská 100g, mouka hrubá 100g, solamyl lžíce(nemusí být). Voda na uvaření + sůl.

Postup:

Brambory uvaříme ve slupce skoro do měkka,ihned poté slijeme a necháme úplně vychladnout(oni ještě tím horkem dojdou).Poté brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle na vál,poté brambory posypeme krupičkou,moukou a solamylem,osolíme přidáme vejce a vše zpracujeme v pevné těsto-pokud je potřeba přidáváme mouku i krupičku e stejné množství.Těsto má být pevné,skoro nelepivé a pokud do něj uděláme důlek,má držet tvar asi jako v plastelíně.Těsto zpracováváme rychle-dlouhým hnětením řídne(tak jako většina bramborových těst). Hotové těsto rozdělíme na tři stejné díly,z každého uděláme bochánek,který hned rozválíme do tvaru knedlíku(podsypávám hrubou moukou) a okamžitě dáváme do vroucí vody.Knedlíky nám klesnou ke dnu,tak je opatrně za pár sekund odlepíme ode dna a od sebe,přiklopíme a vaříme středním varem 9min,poté je vařečkou otočíme,znovu přiklopíme a vaříme dalších 9min.Poté jeden knedlík vyjmeme(prkýnkem,podběrkou na knedle,..),rozkrojíme nití vejpůl a podíváme se jestli je těsto uprostřed knedlíku uvařené-pakliže není,knedlík hned vrátíme do vroucí vody k ostatním a ještě chvíli povaříme. !!!Vodu na knedlíky dáme vařit před zpracováním surovin,aby jsme je pak mohli ihned přendat do vroucí osolené vody!!! Když dělám z těsta šištičky,vložím je do vroucí vody,opatrně promíchám a minutku po vyplavání na povrch jsou uvařené

Poznámka:

Z tohoto těsta dělám knedlíky,noky šištičky,..už hodně let a pokud z uvařených brambor přímo neteče voda(špatná odrůda,nebo brambory),tak se vždy povedou. Brambory na knedlíky si vařím nejraději večer,do rána vychladnou a můžu z nich v klidu dělat.Brambory nevařím úplně do měkka,1.ještě dojdou a za 2.knedlíky nemají tendenci se pak rozvářet. Recept asi vypadá dlouze a složitě,ale je jen podrobně rozepsaný,aby se i začínající kuchařinky orientovali co a jak ;-).

Autor: mirca75

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 20.04.2024

Svátek má Marcela

Citát pro dnešní den

Udělej co můžeš, s tím, co máš, tam, kde jsi.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz