30.11.2009 06:00
500 g hladké mouky 1/4 l mléka kostka droždí (42 g) 2 lžíce cukru 2 lžíce rumu špetka soli 60 g tuku (hera apod.) 1 žloutek olej povidla smetánek
Z mléka, droždí a cukru uděláme si kvásek.(vlažné mléko - do toho přidáme cukr a nadrobíme droždí.). Tuk si rozehřejeme. Smícháme mouku, žloutek, sůl, kvásek, rozehřátý tuk a rum. Vypracujeme těsto, které necháme 3/4 hodiny odpočinout. (Nejlépe vám nakyne někde u tepla přikryté utěrkou.) Z těsta vyválíme silnější těsto ( asi 1 cm) na pomoučeném vále. Nedoporučuji dělat slabé, potom budou vdolečky nizoučké. Vykrajujeme kolečka, ta položíme na plech s pečícím papírem. Necháme je ještě 15 minut vykynout. Potřeme je olejem a dáme do nepředehřáte trouby. Pečeme asi při 180°-200°C. Když nám už nahoře zezlátnou, ještě je potřeme olejem a necháme malinko "zatáhnout". Pokud vám dají vdolečky na více plechů, připravte si je předem, ale nepotírejte. Já jsem je vždycky potřela, než šly do trouby. Další plechy, po prvním, jsem dala hned do trouby ..... a nic se nestalo :). Podáváme ještě teplé, potřené povidly, příp. marmeládou a uprostřed se smetánkem, tvarohem, šlehačkou ..... jak to má kdo rád nebo dle fantazie ...
Já jsem je napoprvé dělala k večeři ... ale byly dobré i druhý den, ráno ke snídani s kakaem :). Na noc jsem je dala na tácku do pytlíčku. Přeji dobrou chuť :). Fotka není nic moc, je jenz mobilu ... příště to napravím ... Víc jsem jich bohužel nestihla vyfotit ... :D
Autor: Montanka
Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip
Svátek má Žaneta
Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru
2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz