Recepty - Vepřová roláda v hořčicovo-smetanové omáčce

10.11.2009 06:00

Porce

8 porcí

Příprava

Do 2hod.

Suroviny:

Vepřová plec pěkná asi 1,5kg, sůl,pepř ml., hořčice plnotučná, zelenina-mrkev,petržel,celer,hrášek(lze i mraženou)-trochu si jí dáme stranou, řapíkatý celer kousek (nemusí být,ale hezky směsku ovoní), sterilované okurky 3 menší, zelená cibulka 3ks, špek kousek(kdo nechce,nemusí dát), anglická slenina 150g, cibule 1větší, máslo lžička-na orestování zeleniny, olej lžíce -na opečení rolády, vývar(voda ) na podlití, hladká mouka, smetana 250ml.

Postup:

Vepřovou plec si prokrojíme na plát(můžeme požádat i u řezníka) a přes fólii(mikroten) řádně naklepeme.Pak maso osolíme,opepříme a potřeme slabší vrstvou hořčice.Na polovinu plátu rozložíme část anglické slaniny(já dala krůtí šunku). Troubu si zapneme na 200°C. V pánvi si ohřejeme máslo,vložíme na kostičky nakrájenou zeleninu(mraženou necháme vydusit na tuk),přidáme řap.celer a steril.okurky na kostičky,nakrájený zbytek anglické a kousek špeku(pro vůni),zelenou cibulku,směs mírně osolíme a opepříme a necháme zlehka orestovat(nic nesmí zhnědnout,nebo se vysušit). Poté směs rozprostřeme na tu polovinu plátu,na které máme anglickou a maso zabalíme do rolády.Tu pečlivě omotáme provázkem a zlehka osolíme. V pekáči si rozehřejeme olej,vložíme na něj roládu a dáme do trouby,ve které necháme maso pár minut opékat(maso otáčíme).Pak k masu přidáme cibuli nakrájenou na kostky,zbylou zeleninu,4 lžíce hořčice(já přidala i kůži ze špeku),lehce orestujeme,podlijeme vývarem asi do výšky 1/3 masa,přiklopíme a dáme zpět do trouby,kterou ztlumíme na 175°C.Během pečení maso obracíme a dle potřeby podléváme.Pár minut před koncem pečení maso odklopíme,aby nám chytlo barvičku. Měkkou roládu vyjmeme stranou a necháme chvíli odležet. Mezitím si šťávu z rolády vydusíme na tuk,zaprášíme moukou,tu pečlivě orestujeme a zalijeme vývarem.Po provaření štávu přecedíme přes hustý cedník,přidáme smetanu a dochutíme dle potřeby hořčicí,solí,nebo i troškou(lžící) nálevu z okurek,či citronovou šťávou. -Nebo šťávu doředíme vývarem na požadované množství,zavaříme a zahustíme moukou smíchanou se smetanou.Pak propasírujeme přes cedník a dochutíme. Z rolády odmotáme provázek,roládu nakrájíme na porce a servírujeme s omáčkou a houskovým knedlíkem.

Poznámka:

Možná někomu připadá recept příliš dlouhý a složitý,ale snažím se to vždy rozepsat tak,aby ho mohli dělat i ti,co to ještě nikdy nezkoušeli ;-).

Autor: mirca75

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 19.05.2024

Svátek má Ivo

Citát pro dnešní den

Moudrost je třeba néjen získat, ale i používat.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz