Lanýže pro labužníky v pražském hotelu Hoffmeister

14.01.2011 00:38

V hotelu Hoffmeister situovaném pod majestátním Pražským hradem mezi historickými paláci Malé Strany se nacházejí hned dvě restaurace – ADA a RIA. Není proto náhoda, že zde večeřelo mnoho monarchů a prezidentů z celého světa, mezi jinými například královna Alžběta II. nebo Václav Havel.

Hotel Hoffmeister

Až do konce ledna si budou moci labužníci vychutnat lanýžové menu, které připravil šéfkuchař Miroslav Kalina se svým týmem. Připraveny jsou skutečné lahůdky jako např.:
- Salát z mladého špenátu se ztraceným vejcem, krutóny a černým lanýžem
- Lanýžové nudle „Tagliolini“ s černým lanýžem
- Hovězí oháňka a kachní játra „foie gras“ pečená v kapustovém listě, glazurovaná karotka, kaštany a černý lanýž
nebo také čokoládový dezert s lanýži.

Šéfkuchař Miroslav Kalina, nyní známý z TV pořadu kuchařská pohotovost říká: „Používame ty nejlepší suroviny, které jsou na našem evropském trhu k dostání  a upravujeme je s maximální šetrností, abychom z daných surovin dostali co nejvíce prožitků.“

Hotel Hoffmeister má dvě restaurace ADA je jednou z nejlepších restaurací zaměřených na českou kuchyni, v nabídce má i širokou nabídku z mezinárodní kuchyně. Příjemnou atmosféru restaurace umocňuje interiér a krb.
Restauraci doporučuje průvodce Michelin Guide.
Druhá hotelová restaurace RIA nabízí menu z klasických českých jídel, která jsou připravená s maximální pečlivostí a šetrností, lehká jídla, profesionální servis. Obě restaurace doplňují kvalitní vína z vinařství Vinofol.

Generální ředitelka hotelu Hoffmeister Ivana Michalová říká: „Jsme místem, kde se pojí útulné prostředí, profesionalita a pohodlí. Zvu všechny na lahodné jídlo, které se stane skutečným zážitkem. Zapomínáme opravdově žít a vychutnávat si všechny radosti života. Naše lanýžové menu je mimořádnou příležitostí, jak tento stav změnit.“


O lanýžích

Lanýž (latinsky tuber, v českém volném přepisu „houba, tu ber") je velmi vzácným druhem houby rostoucím pod zemí zpravidla v blízkosti kořenů některého z listnatých stromů. Ač svým tvarem připomíná lanýž nevzhledný, hrbolatý brambor, o to více skrývá pokladů ve svém chuťově zcela ojedinělém a co do účinků nesrovnatelném jádru.
Již od dob Sumerů jsou po několik tisíciletí lanýže považovány za tu nejvytříbenější labužnickou specialitu. Dokonce jeden z nejproslulejších kuchařů a gurmánů Jean Anthelme Brillat-Savarin o nich ve svém gastronomickém veledíle Fyziologie chuti (1825) neváhal prohlásit, že jsou tím pravým "démantem kuchyně".
A i když v minulých dvou staletích bylo pěstování lanýžů zejména ve Francii zčásti zkultivováno, přesto ty nejlepší kousky rostou pouze v přírodě bez lidského přičinění. Proto i nadále zůstane lesk této "nejdražší houby světa" vzácnou a lahodnou ozdobou každé sváteční tabule.

Dle tradiční čínské medicíny lanýže nasávají tu nejryzejší esenci z kořenů stromů, tedy koncentruji v sobě tu nejčistší energii. Tato životodárná esence vyživuje a posiluje energii ledvin, jež odpovídá za délku a kvalitu života a působí i jako mocné afrodiziakum.


Kontakt:
Hotel HOFFMEISTER*****
Recommended in the MICHELIN Guide 2010
&
Prague apartments by HOFFMEISTER****
Pod Bruskou 7
118 00  Prague 1
Czech Republic

Tel:      +420 251 017 111
Fax:      +420 251 017 120

Email: ivana.michalova@hoffmeister.cz
www.hoffmeister.cz

 

Autor: Jaroslava Timková

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 28.03.2024

Svátek má Soňa

Citát pro dnešní den

Pravá síla vln je v jejich vytrvalosti.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz